BM mülteci ajansı (BMMYK) Pazartesi günü, Andaman Denizi'nde bir haftadan uzun süredir sürüklenen bir grup Rohingya mültecisinin aranması ve kurtarılması için acil çaba çağrısında bulundu.  

Bangkok'ta bulunan UNHCR Asya ve Pasifik Bölge Bürosu Direktörü Indrika Ratwatte, mültecilerin kesin sayısı ve yeri bilinmemektedir ve birçok kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğine dair haberler var . Son tehlike bilgisi yerel saatle Cumartesi akşamı alındı. 

“Mültecilerin konumuna ilişkin kesin bilgilerin yokluğunda, ilgili denizcilik devletlerinin yetkililerini bu raporlar konusunda uyardık ve geminin arama ve kurtarma için sorumluluk alanlarında bulunması halinde hızlı yardım için temyizde bulunduk. Hayat kurtarmak ve daha fazla trajediyi önlemek için acil eylem gerekiyor. " 

UNHCR'ye göre, mültecilerin Bangladeş'in güneyindeki Cox's Bazar ve Teknaf'tan yaklaşık on gün önce ayrıldığına inanılıyor ve geminin motoru bir haftadan daha uzun bir süre önce arızalandıktan sonra sürüklendiği bildirildi.  

Mülteciler, gemide birkaç gündür yiyeceğin ve suyunun kalmadığını ve yolcuların çoğunun hasta olduğunu bildirdi. 

“Birçoğu son derece savunmasız bir durumda ve görünüşe göre aşırı dehidrasyondan muzdarip. Çok sayıda mültecinin hayatını kaybettiğini ve son 24 saat içinde ölümlerin arttığını anlıyoruz ”, diye ekledi Bay Ratwatte. 

Andaman Denizi, Hint Okyanusunda bir su kütlesidir. Bengal Körfezi'nin güneydoğusunda, Myanmar'ın güneyinde, Tayland'ın batısında ve Hindistan'ın Andaman ve Nikobar Adaları'nın doğusunda yer almaktadır. 

'Hayat kurtarmak öncelik olmalıdır' 

BMMYK yetkilisi, tüm hükümetlere arama ve kurtarma kapasitelerini konuşlandırmaları ve tehlikede olanları derhal gemiden indirmeleri için çağrıda bulundu ve "her zaman olduğu gibi, hayat kurtarmak öncelik olmalıdır" dedi. 

"Deniz hukuku kapsamındaki uluslararası yükümlülükler ve uzun süredir devam eden denizcilik geleneklerine uygun olarak, denizde tehlikede olan kişileri kurtarma görevi, milliyeti veya yasal statüsü ne olursa olsun yerine getirilmelidir" dedi.  

Bay Ratwatte, BMMYK'nin, halk sağlığı protokollerine uygun olarak, önümüzdeki günlerde gemiden ayrılanlar için gerekli her türlü insani yardım ve karantina önlemlerini sağlamada bölgedeki hükümetleri desteklemeye hazır olduğunu söyledi. 

"Mültecilerin ve göçmenlerin ölümcül yolculuklar yapmaya devam etmesi, arama, kurtarma ve karaya çıkarma için acil ve toplu bölgesel müdahaleye duyulan ihtiyacı vurguluyor" diye ekledi. 

Bir zamanlar Akdeniz'dekinden “ üç kat daha ölümcül ” olarak adlandırılan Andaman Denizi'ni geçmeye çalışırken , açlık, susuzluk, zayıflatıcı hastalıklar, insanların diri diri denize atılması veya yaşamdan mahrum bırakılma nedeniyle birkaç yüz kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. bakım ve destek tasarrufu. 

Karmaşık bir mülteci krizi   

Karmaşık Rohingya mülteci krizi topluluğuna ait olduğu iddia silahlı gruplar tarafından batı Myanmar'da uzaktan polis karakolları saldırısını takiben, ağustos 2017 yılında patlak verdi. Bunları, başta Müslüman Rohingya olmak üzere azınlığa yönelik sistematik karşı saldırılar izledi ve üst düzey BM yetkilileri de dahil olmak üzere insan hakları gruplarının etnik temizlik olduğunu söylediler .   

Takip eden haftalarda, çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olan 700.000'den fazla Rohingya, sırtlarında giysilerden biraz daha fazlasıyla Bangladeş'te güvenlik için evlerinden kaçtı.   

Kitlesel göçten önce, Myanmar'dan daha önce yerlerinden edilmelerinin bir sonucu olarak 200.000'den fazla Rohingya mülteci Bangladeş'e sığınıyordu. 

Editör: TE Bilisim