Suudi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ikinci yıldönümü vesilesiyle ve Riyad'daki G20 zirvesinden 50 gün önce, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), G20 ülkelerini, Suudi Arabistan'da gözaltına alınan 34 gazetecinin serbest bırakılmasıyla ilgili baskı yapmaya çağırdı.

Suudi Arabistan, krallığın dünyanın en kötü basın özgürlüğü kayıtlarından birine sahip olmasına rağmen, 21 ve 22 Kasım tarihlerinde Riyad'daki G20 zirvesine neredeyse ev sahipliği yapacak. 

RSF'nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 170. sırada yer alan Suudi Arabistan, meslekleri nedeniyle şu anda 34'ü parmaklıklar ardında kalıplanan gazeteciler için dünyanın en büyük gazeteciler hapishanelerinden biri . Bu gazetecilerin çoğu gözaltında kötü muameleye maruz kaldı.

Buna ek olarak, 2 Ekim 2018'de Suudi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Büyükelçiliği'nde düzenlenen korkunç suikastını çevreleyen cezasızlık da var.

 Ne halkın ne de medyanın erişiminin olmadığı kapalı kapılar ardındaki dava, kimliği belirsiz sekiz sanığın hapis cezasına çarptırılması ve diğer üçünün beraatiyle sonuçlandı. 

RSF için, yalnızca bağımsız bir uluslararası soruşturma ve uluslararası standartlara uygun olarak adil ve açık bir yargılama, Cemal Kaşıkçı'nın hakkını verebilir. 

G20 başkanlığının üç ana hedefi

Suudi hükümeti, 2020 G20 başkanlığının üç ana hedefinin "insanları özerklik kazanmaları için güçlendirmek", "gezegeni korumak" ve "yeni sınırlar çizmek" olduğunu açıkladı.

Ancak G20 üyeleri ve özellikle Suudi Arabistan, basın özgürlüğü açısından uluslararası taahhütlerine saygı göstermezlerse bu hedeflere ulaşılamaz. 

G20 başkentlerini kendi uluslararası taahhütlerini yerine getirmeye ve Suudi Arabistan'ın korkunç basın özgürlüğü siciline karşılık vermesini talep etmeye çağırıyoruz. G20 üyeleri, Suudi Arabistan'da G20 zirvesinden sonraki 50 gün içinde haber verme özgürlüğünde somut ilerleme sağlamak için acil önlem almalıdır.

Zirve katılımcıları, Suudi Arabistan'ı rahatsız etmeye devam eden ciddi basın özgürlüğü ihlallerini görmezden gelerek kendi itibarlarını tehdit ediyor. Ancak RSF, bu toplantının tam tersine olumlu reformların uygulanması üzerine düşünme fırsatı sunduğuna inanıyor. 

Bu dilekçeyi imzalayın!

Ülkede haksız yere gözaltına alınan 34 gazetecinin serbest bırakılmasından başlayarak, aramızdaki 50 günde Suudi Arabistan'da basın özgürlüğü açısından somut ilerleme talep etmek için bu dilekçeyi imzalayın!https://rsf.org/fr/g20-ensemble-appelons-la-liberation-des-34-journalistes-emprisonnes-en-arabie-saoudite

RSF, bu dilekçeyi Riyad'daki zirveden bir gün önce önemli G20 başkentlerindeki yetkililere teslim edecek. O zamandan önce hedefimize ulaşmamıza yardım edin!

Editör: TE Bilisim