Perşembe günü yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) yeni kılavuzu, insan haklarına saygılı ve iyileşmeye odaklanan ruh sağlığı bakımı sağlanması çağrısında bulunuyor. 

BM ajansına göre, küresel olarak, ruh sağlığı hizmetleri esas olarak psikiyatri hastanelerinde sağlanmaya devam ediyor ve hak ihlalleri ve zorlayıcı uygulamalar çok yaygın olmaya devam ediyor. 

'Daha bütünsel bir yaklaşım' 

Rehberlik ruh sağlığı hükmü böyle kolaylaştırıcı barınak sorunu, hem de eğitim ve istihdam hizmetleri gibi, toplum içinde yer alan ve günlük yaşam için destek içerir gerektiğini önerir. 

“Bu kapsamlı yeni kılavuz, zorlama kullanan ve neredeyse yalnızca ilaç kullanımına odaklanan ruh sağlığı hizmetlerinden, belirli koşulları dikkate alan daha bütünsel bir yaklaşıma, ruh sağlığı koşullarının semptomlarını yönetmek için çok daha hızlı bir geçiş için güçlü bir argüman sunuyor. Rehberin geliştirilmesine öncülük eden Ruh Sağlığı ve Madde Kullanımı Departmanından Dr. Michelle Funk , “tedavi ve destek için çeşitli yaklaşımlar sunuyor” dedi . 

Şiddetli suistimaller devam ediyor 

DSÖ , hükümetlerin şu anda genel sağlık bütçelerinin yüzde ikisinden daha azını ruh sağlığına harcadığını tahmin ediyor. Bu harcama, rakamın yüzde 43 civarında olduğu yüksek gelirli ülkeler dışında, esas olarak psikiyatri hastanelerine tahsis edilmektedir. 

Kılavuz, geçen ay onaylanan DSÖ'nün Akıl Sağlığı Eylem Planı 2020-2030 kapsamında önerildiği gibi, kişi merkezli ve insan hakları temelli bir yaklaşıma dayalı hizmetleri teşvik etmektedir. 

DSÖ, 2006 yılında BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin kabul edilmesinin ardından ülkelerin ruh sağlığı bakımına ilişkin yasalarında, politikalarında ve hizmetlerinde giderek daha fazla reform yapma arayışında olmalarına rağmen, çok az kişinin uluslararası insan haklarının gerektirdiği değişiklikleri karşılamada ilerleme kaydettiğini belirtti hakları standartları. 

Ajans, ciddi insan hakları ihlalleri ve zorlayıcı uygulamaların ülkeler arasında hala çok yaygın olduğunu söyledi. Örnekler, zorla kabul ve zorla muamelenin yanı sıra manuel, fiziksel ve kimyasal kısıtlama, sağlıksız yaşam koşulları ve fiziksel ve sözlü tacizi içerir. 

İyi uygulamalar sergilendi 

Yeni kılavuz ruh sağlığı hukuku, hizmet sunumu, finansman ve işgücü geliştirme gibi alanlarda ruh sağlığı hizmetlerinin engelli hakları sözleşmesine uygun olması için nelerin gerekli olduğunu özetlemektedir. 

Brezilya, Hindistan, Kenya, Myanmar, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden, örneğin zorlamama, toplumu dahil etme ve insanların yaşama hakkına saygı gösterme gibi iyi uygulamalar sergileyen toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri örneklerini içerir. tedavileri ve yaşamları hakkında kararlar verir. 

Vurgulanan hizmetler arasında kriz desteği, genel hastanelerde sağlanan ruh sağlığı hizmetleri, sosyal yardım hizmetleri, destekli yaşam yaklaşımları ve akran grupları tarafından sağlanan destek bulunmaktadır. Maliyet karşılaştırmaları, iyi sonuçlar sağladıklarını ve kullanıcılar tarafından tercih edildiğini gösterir. Ayrıca, genel sağlık hizmetleriyle karşılaştırılabilir bir maliyetle sağlanabilirler. 

BM Engelli Hakları Özel Raportörü Gerard Quinn, “Ancak ruh sağlığı hizmeti sunumunun dönüşümüne sosyal sektörde önemli değişiklikler eşlik etmelidir” dedi.  

"Bu gerçekleşene kadar, ruh sağlığı sorunları olan kişilerin dolu dolu ve üretken bir yaşam sürmelerini engelleyen ayrımcılık devam edecek."

Editör: TE Bilisim