Cumhurbaşkanı, Huzistan eyaletinde üç kişinin ölümüne neden olan kıtlık nedeniyle günlerce süren protestoların ardından müdahale etti.

İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani Perşembe günü yaptığı açıklamada, Huzistan eyaletinde üç kişinin öldürüldüğü su kıtlığına karşı günlerce süren gösterilerin ardından vatandaşların protesto hakkına sahip olduğunu söyledi.

Güneybatı eyaleti, İran'ın ana petrol üreten bölgesidir, ancak Mart ayından bu yana yoğun bir kuraklıkla mücadele ediyor.

Ruhani, devlet televizyonunda yayınlanan bir konuşmada Huzistan halkının "tüzükler çerçevesinde konuşma, kendini ifade etme, protesto etme ve hatta sokağa çıkma hakkına sahip olduğunu" söyledi.

İran medyası ve yetkililerine göre, “fırsatçıları” ve “isyancıları” protestoculara ve güvenlik güçlerine ateş açmakla suçlayan bir polis memuru ve bir protestocu da dahil olmak üzere en az üç kişi öldü.

Ruhani, "Kötü niyetli bir kişinin durumdan istifade etmesi, tüm bunların ortasına gelip silah kullanması, sevgili vatandaşlarımızdan birini vurup öldürmesi mümkündür" dedi.

Yurtdışındaki Farsça yayın yapan medya, birkaç kasaba ve şehirde protesto gösterileri olduğunu söyledikleri, yüzlerce kişinin çevik kuvvet polisi tarafından çevrelenmişken yetkililere karşı yürüyüş yaptığını ve sloganlar attığını gösteren videolar yayınladı.

Videoların gerçekliğini doğrulamak mümkün değildi.

Ruhani, "Bir sorun varsa Huzistanlılardan hukuken çözmelerini istiyorum" dedi.

Huzistan, büyük bir Arap azınlığa ev sahipliği yapıyor ve halkı düzenli olarak marjinalleştirilmekten şikayet ediyor. Eyalet, 2019'da İran'ın diğer bölgelerini de sarsan hükümet karşıtı protestoların odak noktasıydı.

Yüksek ulusal güvenlik konseyi genel sekreteri Amiral Ali Shamkhani Perşembe günü yaptığı açıklamada, "güvenlik güçlerine, Huzistan'da son olaylarda gözaltına alınan ve suç işlememiş olan kişileri derhal serbest bırakmaları emredildiğini" söyledi.

Suudi Arabistan ve komşu Irak'tan esen yaz sıcak dalgaları ve mevsimlik kum fırtınaları, son yıllarda Huzistan'ın bir zamanlar verimli olan ovalarını kuruttu.

Editör: TE Bilisim