Muhalefet destekçileri, Nemtsov'un altı yıl önce öldürüldüğü Moskova'nın merkezindeki köprüye çiçek bıraktı.

Kremlin eleştirmeni Alexey Navalny'nin hapse atılmasıyla ilgili protestoların kapatılmasının ardından, Cumartesi günü Moskova'nın merkezinde Rus muhalif siyasetçi Boris Nemtsov'un 2015 cinayetinin yıldönümünü anmak için binlerce kişi anıldı.

Moskova'nın merkezinde Rus muhalif siyasetçi Boris Nemtsov'un 2015 cinayetinin yıldönümünü binlerce kişi antı [AP Photo]

Olay yerinde asgari düzeyde polis varlığıyla muhalefet destekçileri, altı yıl önce 27 Şubat gecesi Nemtsov'un vurularak öldürüldüğü Moskova'nın merkezindeki köprüye çiçek bıraktı.

Nemtsov muhalefete katılmadan önce 1990'ların sonlarında kısa bir süre başbakan yardımcısı olarak görev yaptı ve Rus haber ajansları, Cumartesi günkü anma törenine katılanlar arasında birçok Batılı ülkenin büyükelçilerinin de olduğunu söyledi.

Eski başbakan ve muhalefet siyasetçisi Mikhail Kasyanov mitingde gazetecilere verdiği demeçte, "Yetkililere unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek için her yıl bu günde bir araya geliyoruz."

"Boris'in savaştığı şeyin - Ruslar için özgürlük, onların iyiliği ve onurlu bir yaşam - yakında gerçekleşeceğinden eminim," diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, ABD'nin “Rus hükümetinin her türlü bağımsız ifadeye karşı artan hoşgörüsüzlüğünden derinden rahatsız olduğunu” söyledi.

Nemtsov'un "hayatını özgür ve demokratik bir Rusya inşa etmeye adadığını" söyledi.

'Anma etkinliği, miting değil'

Rus muhalefet figürleri Yulia Galyamina ve Vladimir Kara-Murza, Nemtsov'un öldürüldüğü yere çiçek koyarken [Tatyana Makeyeva / Reuters]

Moskova yetkilileri, salgın nedeniyle anma yürüyüşü düzenleme talebini geri çevirdiler, ancak Cumartesi günkü toplantının devam etmesine izin verildi.

Birkaç muhalefet siyasetçisi tarafından imzalanan ve sosyal medyada yayınlanan bir açıklamada, "Bu bir anma etkinliği, bir miting veya yürüyüş değil," dedi.

Nemtsov, öldürüldüğü sırada Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmadaki rolünü inceleyen bir rapor üzerinde çalışıyordu.

Cinayetten sonra, belediye yetkilileri onuruna bir plaket asılması talebini geri çevirince, muhalefet eylemcileri köprüdeki derme çatma bir anıtı korumaya başladı.

Şehir çalışanları, yıllar boyunca birçok kez anıtı yıktı. Polis, anma töreninin polis tarafından sökülmesinin ardından çiçek bırakmaya çalışırken geçen hafta sekiz kişiyi gözaltına aldı.

2017'de bir mahkeme, Nemtsov cinayetine karıştıkları için beş kişiyi 11 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırdı, ancak son dönem siyasetçinin müttefikleri, cinayet emrini veren kişilerin serbest kaldığını söyledi.

Editör: TE Bilisim