Rusya, Rusya'nın sanayileşmiş Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmek için kampanyasını bastırırken, batıda Kiev, Moskova'yı topçularını korumak için bir nükleer santral kullanmakla suçlarken, Perşembe günü doğu Ukrayna kasabası Pisky çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Rusya'nın Donbas saldırısı devam ederken, Donetsk yakınlarında çatışmalar şiddetleniyor

Rusya'nın tüm sanayileşmiş Donbas bölgesini ele geçirme kampanyasını bastırmasıyla Perşembe günü doğu Ukrayna kasabası Pisky çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Rusya destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden bir yetkili, eyalet başkenti Donetsk'in sadece 10 km (6 mil) kuzeybatısında cephe hattında bulunan Pisky'nin Rus ve ayrılıkçı güçlerin kontrolü altında olduğunu söyledi.

“Pisky'de hava sıcak. Kasaba bizim ama kuzeyinde ve batısında dağınık direniş cepleri var” dedi.

Ukraynalı yetkililer, Donetsk'i savunmanın anahtarı olan ağır tahkim edilmiş kasabanın düştüğünü yalanladı. Reuters, savaş alanı hesaplarını doğrulayamadı.

Luhansk ve Donetsk eyaletlerinden oluşan Donbas bölgesi, Şubat ayında savaşın başlangıcında başkent Kiev'i ele geçiremeyince Moskova'nın ana hedefi haline geldi. Luhansk şu anda neredeyse tamamen Rus kontrolünde ama Donetsk hala direniyor.

Rus destekli ayrılıkçı lider Azak davasının bu yaz başlayacağını söyledi

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Rus destekli ayrılıkçı yönetimin başkanı Denis Pushilin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Azak Alayı'ndan yakalanan personelin yargılanmasının yaz sonuna kadar, muhtemelen Mariupol şehrinde gerçekleşeceğini söyledi.

Ukrayna'nın aşırı sağcı ve aşırı milliyetçi kökenli bir ulusal muhafız birliği olan Azak Alayı, Mariupol'un geniş çelik fabrikalarını Rus kuşatmasına karşı direnişiyle uluslararası ilgi topladı .

Çelik fabrikalarının altındaki sığınaklardan ve tünellerden haftalarca savaştıktan sonra, yüzlerce Azak savaşçısı Mayıs ayında Rus destekli güçlere teslim oldu.

Azak mahkûmları henüz resmi olarak suçlanmamasına rağmen, 2 Ağustos'ta Rusya yüksek mahkemesi, alayın terör örgütü olduğuna karar vererek, yakalanan savaşçıların bu şekilde suçlanmasının önünü açtı.

Bir dizi Rus askerini sivillere karşı işlenen savaş suçlarından yargılayıp mahkum eden Ukrayna, Azak esirlerinin Cenevre Sözleşmeleri uyarınca korumayı hak eden savaş esirleri olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim