Rusya, Salı günü Facebook ve Twitter'ı yasaklı içeriği silmediği için para cezasına çarptırdı ve hükümetin yabancı teknoloji devlerine uyguladığı bir dizi cezaya ekledi.

Rusya son zamanlarda ABD merkezli teknoloji şirketleri üzerindeki kontrolleri sıkılaştırdı ve geçen hafta onları bu hafta sonu parlamento anketlerine müdahale etmekle suçladı.

Resmi bir Telegram kanalına göre, Moskova'daki bir mahkeme Salı günü Facebook'a toplam 21 milyon ruble (288.000 $) tutarında beş para cezası verdi. Aynı mahkeme Twitter'a beş milyon ruble para cezası verdi.

Rusya, pornografik materyal veya uyuşturucu ve intihara göz yuman gönderiler gibi yasa dışı olarak etiketlediği içeriği kaldırmadığı için internet platformlarına karşı düzenli olarak yasal işlem başlatıyor.

Devlet tarafından işletilen TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Facebook şimdiye kadar Rusya'da 90 milyon ruble ve Twitter 45 milyon para cezasına çarptırıldı.

Adli makamlar da Google'ı aynı suçları gerekçe göstererek ve ayrıca Rus kullanıcılarının verilerini yerel hizmetlerde saklamadığı için para cezasına çarptırdı.

Rusya, yabancı teknolojiyi kontrolü altına alma çabalarının bir parçası olarak, bu ay Nord VPN ve Express VPN dahil olmak üzere altı büyük VPN sağlayıcısını da yasakladı.

Ocak ayında Rusya, sosyal ağların, küçüklerin katılmasını engelleme kisvesi altında, Kremlin eleştirmeni Alexei Navalny'yi desteklemek için Rusları protestolara katılmaya çağıran paylaşımları kaldırmasını talep etti.

Başkan Vladimir Putin, o ay, egemen devletlerle rekabet ettiğini söylediği büyük teknoloji şirketlerinin artan etkisinden şikayet etti.

- Seçim 'müdahalesi' -

Rusya dışişleri bakanlığı geçen hafta ABD'nin Moskova büyükelçisini ABD teknoloji devlerinin gelecek anketlere "müdahalesine" dair kanıt sunmaya çağırdığını söyledi.

Navalny'nin müttefikleri de dahil olmak üzere Kremlin'i eleştirenlerin neredeyse tamamı 17-19 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine katılmaktan men edildi.

Rus medya düzenleyicisi Roskomnadzor, Ruslara iktidardaki Birleşik Rusya partisinin politikacılarını nasıl oylayacakları konusunda talimat veren bir site de dahil olmak üzere Navalny ile bağlantılı düzinelerce web sitesini engelledi.

Düzenleyici ayrıca Google ve Apple'ı Navalny'nin "Akıllı Oylama" kampanyasına adanmış bir uygulamayı mağazalarından kaldırmaya çağırdı.

Eski dolandırıcılık suçlamalarıyla parmaklıklar ardında olan 45 yaşındaki Navalny, bu yıl siyasi ağının ve yolsuzlukla mücadele grubunun yasaklandığını gördü. En iyi yardımcıları ülkeyi terk etti.

Rus diplomatik bir kaynak, Navalny'nin uygulamasının, Navalny'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) eski başkanı olan geliştiricisi Roman Rubanov aracılığıyla ABD gizli servisleriyle "açıkça" bağlantılı olduğunu söyledi.

Kaynak, Rubanov'un şu anda liderliği arasında eski Pentagon yetkililerinin de bulunduğu California merkezli uzay altyapı şirketi Momentus Inc tarafından istihdam edildiğini söyledi.

"Akıllı Oylama" taktiği, giderek popülerliğini yitiren Birleşik Rusya partisinin 2019'daki yerel seçimlerde birkaç sandalye kaybetmesine neden oldu.

Ancak Putin'in partisinin parlamentodaki çoğunluğunu koruyacağına dair çok az şüphe var.

Editör: TE Bilisim