Kiev'deki yetkililere göre, savaşın ilk günlerinden bu yana en kapsamlı saldırılarda, Ukrayna'ya yönelik yeni bir ölümcül Rus hava saldırısı dalgası 25'ten fazla insanı öldürdü ve 100'den fazla kişiyi yaraladı.

Ukraynalı yetkililer, 10 Ekim'de başlayan mevcut saldırıların ülke genelinde en az 10 bölgeyi hedef aldığını ve Rus füzelerinin yanı sıra İran yapımı insansız hava araçları kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Pazartesi günü Kiev'i hedef alan 'kamikaze' adlı insansız, patlayıcı yüklü uçak sürüleri, en az dört kişiyi öldürdü ve enerji tesislerini hedef aldı.

Kiev belediye başkanına göre kurbanlar arasında üç ay içinde bebek bekleyen genç bir çift vardı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, bir günde en az 37 insansız hava aracını imha ettiğini söyledi.

Tahran'daki yetkililer ise Rusya'ya silah sağladığını reddediyor.

İşte bilmen gereken:

Neden 'kamikaze' dronları olarak adlandırılıyorlar?

Füzeler fırlatıldıktan sonra üsse dönen dronların aksine, “kamikaze” veya “intihar” dronları bir saldırıda imha edilir.

Al Jazeera'nın savunma analisti Alex Gatopoulos, bu mühimmatların bir hedefi tespit etmek için bir alanı yok etmek için dalmadan önce bir alanın üzerinde durabileceğini söyledi.

Seyir füzeleri gibi, yüzlerce kilometre uzaktaki hedefleri vurabilirler, ancak seyir füzeleri pahalıdır ve Gatopoulos, “kamikaze” dronlarının daha ucuz ama kesin bir alternatif olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rusya'nın 2.400 "kamikaze" insansız hava aracı satın aldığını ancak filosunun hızla tükenmekte olduğunu söyledi.

Onlar nereden geliyor?

Ukrayna, Rusya'nın dronları İran'dan ithal ettiğini ve İran'dan Shahed-136 olarak bilindiğini ve bunun "inanç şahidi" ve aynı zamanda "şehit" olarak tercüme edilebileceğini söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı Mykhailo Podolyak, Tahran'ı "Ukraynalıların öldürülmesinden" sorumlu olmakla suçladı. Kremlin yorum yapmadı.

NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını savaşın temel nedeni olarak nitelendiren İran, Rusya'ya silah tedarik etmeyi reddetti .

Gatopoulos, dronların Rus yapımı olma ihtimalinin düşük olduğunu, çünkü Moskova'nın "düşük seviye taktik dronları, özellikle de silahlı olanları geliştirmede geride kaldığını" söyledi.

King's College London'da analist olan Samir Puri, El Cezire'ye Moskova ile Tahran arasında bir tür satış anlaşmasının gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Puri, bu insansız hava araçlarının "İran'dan raftan satın alındığını, savaş bölgesine taşındığını ve bence, karışıma başka bir şey ekleyerek Ukrayna hava savunmasını karıştırmaya devam edecek bir silah olarak kullanıldığını düşünüyorum" dedi.

Ukrayna'daki savaşın gidişatını değiştirecekler mi?

“Kamikaze” insansız hava araçları, seyir füzelerinden önemli ölçüde daha ucuza mal oluyor, ancak yine de ucuz değiller.

Puri, bir tanesinin yaklaşık 20.000 dolara mal olduğunu söyledi.

"Tanımları gereği tek kullanımlık bir silah oldukları gerçeğini düşündüğünüzde bu aslında oldukça fazla."

Ancak Ukraynalı bir hava kuvvetleri sözcüsü Associated Press'e verdiği demeçte, sürülerde kullanımlarının Ukrayna hava savunması için bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Batılı ülkeler, Kiev'in savaşını insansız hava araçlarını düşürebilecek sistemlerle destekleme sözü verdiler, ancak bu silahların çoğu henüz ulaşmadı ve bazı durumlarda aylar olabilir.

Puri, insansız uçakların konuşlandırılması "Ukraynalılara endişelenecek başka bir silah sistemi verecek" olsa da, oyunun bir oyun değiştirici olması muhtemel değil, dedi.

“Bu nitelikteki hiçbir silah sistemi kendi içinde savaşın sonucunu değiştiremez” dedi.

Editör: Güven BOĞA