ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Washington'un 'hareket etmeye hazır olacağını' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı "önemli saldırgan adımlar" atmayı planladığı konusunda uyardı, çünkü Washington ve Moskova arasındaki gerilim bu hafta yapılacak üst düzey bir toplantı öncesinde artmaya devam ediyor .

NATO bakanlarının Letonya'nın Riga kentinde Çarşamba günü yaptığı toplantının ardından Blinken, ABD'nin "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli agresif hamleler için planlar yaptığına dair kanıtlardan derin endişe duyduğunu" söyledi.

Ukrayna, Rusya'yı ülkelerin ortak sınırlarına ağır zırhlı araçlar, elektronik savaş sistemleri ve on binlerce asker yerleştirmekle suçladı - bu yıl şimdiye kadarki ikinci Rus askeri yığınağı.

Blinken gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararı alıp almadığını bilmediğini söyledi. ABD'li üst düzey diplomat, "Karar vermesi halinde, kısa sürede bunu yapma kapasitesini devreye soktuğunu biliyoruz" dedi.

Blinken'in yorumları, Perşembe günü İsveç'te yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesinin oturum aralarında ve Ukrayna konusunda Washington liderliğindeki NATO müzakerelerinin zemininde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin beklenmesinden bir gün önce geldi.

Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, üç yıldan fazla bir süredir Moskova'da bulunan ABD büyükelçiliği personelinin, ABD'nin ABD'den ayrılmaları istenen 27 Rus diplomata yönelik eylemine açık bir misilleme olarak sınır dışı edildiğini söyledi.

Bu yılın başlarında Washington ve Moskova arasındaki gerilimi azaltmak için gösterilen çabalara rağmen , Batı'nın Ukrayna yakınlarında Rus askeri yığınağıyla ilgili endişeleri arasında ilişkiler artan bir baskı altında.

2014 yılında Moskova, Kırım'ı Kiev'den ilhak etti ve Rus destekli ayrılıkçılar, doğu Ukrayna'da geniş bir bölgeyi ele geçirerek bugüne kadar kaynayan bir çatışmayı ateşledi.

Putin, bu haftanın başlarında Moskova'daki bir forumda, Ukrayna'daki NATO askeri altyapısının herhangi bir şekilde genişletilmesinin aşılmamasını umduğu bir kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Çarşamba günü, Rusya cumhurbaşkanı ülkenin “güvenilir ve uzun vadeli güvenlik garantileri” arayacağını vurguladı.

Putin, "ABD ve müttefikleriyle diyalog halinde, NATO'nun doğuya doğru daha fazla hamle yapmasını ve bizi tehdit eden silah sistemlerinin Rus topraklarının yakınında konuşlandırılmasını dışlayacak özel anlaşmalar üzerinde ısrar edeceğiz" dedi.

Çarşamba günü, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Kiev'in gerilimi sona erdirmek ve ülkenin doğusundaki çatışmayı durdurmak için Moskova ile doğrudan görüşmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ukrayna NATO üyesi değil, ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba transatlantik güvenlik ittifakını bir “caydırıcılık paketi” oluşturmaya ve Rus saldırganlığını önlemek için Ukrayna ile askeri işbirliğini artırmaya çağırdı .

Rus yetkililer daha önce Moskova'nın Ukrayna'ya karşı tutumunun tamamen savunma amaçlı olduğunu ve Kiev'i doğu Ukrayna'da Rus yanlısı isyancıların elindeki güç bölgeleri tarafından yeniden ele geçirmeyi planlamakla suçladılar. Ukraynalı yetkililer suçlamayı reddetti.

Çarşamba günü Blinken, Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya'ya, Ukrayna ile “çatışma yolunu izlemesi” halinde ABD'nin “kararlılıkla yanıt vereceğini, bizim de kaçındığımız bir dizi yüksek etkili ekonomik önlemle birlikte yanıt vereceğini açıkça belirttiği” konusunda uyardı. geçmişte takip etmekten”.

Alınabilecek kesin önlemler hakkında daha fazla ayrıntıya girmedi, ancak bunların "geniş kapsamlı ve uzun süreli sonuçları" olacağını söyledi.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda güçlü önlemler almak için NATO içinde "muazzam bir dayanışma" olduğunu da söyledi. Rusya diplomasiyi reddedip Ukrayna'yı yeniden işgal ederse, harekete geçmeye hazır olacağız" dedi.

Bu arada Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ülkesinin Kiev ile herhangi bir ihtilafta Moskova'nın yanında yer alacağını söyledi. “Ukrayna'yı bizim yapmak için her şeyi yapacağım. O bizim Ukrayna'mız" dedi.

Editör: TE Bilisim