Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini “emperyalizme” dönüş olarak nitelendirdi ve sessiz kalanların ya da “gizlice suç ortaklarının” küresel düzeni aşındıran “yeni bir sinizm” içinde olduklarını söyledi.

BM Genel Kurulu'nun yıllık üst düzey tartışmasının açılış gününde dünya liderlerine seslenen Bay Marcon, “Bugün basit bir seçim yapmalıyız – savaş mı yoksa barış mı?”

Şubat ayının sonunda, " Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Rusya, bir saldırı, işgal ve ilhak eylemiyle, BM Şartı'nı ve devletlerin egemen eşitliği ilkesini kasten ihlal ettiğinde toplu güvenliğimizi kırdı . ”

Fransa Cumhurbaşkanı, Uluslararası Adalet Divanı'nın ( UAD ) Rusya'nın saldırısını yasa dışı ilan ettiğini ve Rusya saldırganlığını sürdürürken, muhtemelen “Avrupa'da başka ilhak savaşları için, bugün ve belki de belki de yarın Asya'da, Afrika'da veya Latin Amerika'da.”

"Bu savaş ne kadar uzarsa, Avrupa'yı ve dünyayı o kadar tehdit ediyor. Güvenlik ve egemenliğin artık ittifakların gücüne değil, silahlı grupların gücüne... ve diğerlerinin boyun eğdirilmesine bağlı olduğu durumlarda daha büyük çatışmalara yol açabilir" dedi ve ekledi: "Gördüğümüz şey bir geri dönüş. emperyalizm çağı. Fransa bunu reddediyor ve kararlı bir şekilde barışı arayacak.”

Bay Macron, savaşın “Örgütümüzün ilkesini baltaladığını, mümkün olan tek dünya düzenini baltaladığını, barışı baltaladığını” söyledi.

Bunu akılda tutarak, Moskova ile diyaloga girdiğini ve devam edeceğini söyledi, çünkü diğerlerinin yanı sıra “insani, askeri ve siyasi destek de dahil olmak üzere barışı ancak birlikte çalışarak bulabiliriz”. Ukrayna halkına meşru savunma haklarından yararlanabilmeleri ve egemenliklerini koruyabilmeleri için sağlıyoruz.”

Macron, “tarafsız” kaldıklarını söyleyen ulusların tutumunu reddettiğini belirterek, “Yanılıyorlar. Tarihi bir hata yapıyorlar." Cumhurbaşkanı Macron, “Bugün sessiz kalanlar, bir bakıma mevcut düzeni ayaklar altına alan yeni bir emperyalizmin davasının suç ortağıdır” dedi.

Meselenin Doğu ile Batı ya da kuzey ile güney arasında bir seçim yapma meselesi olmadığını söyleyen Macron, “Çünkü savaşın ötesinde ve ötesinde, dünyayı bölme riski var” diyerek Genel Kurul üyelerine ve Güvenlik Teşkilatına çağrıda bulundu. Konseyin “en değerli ortak iyiliğimiz olan barış” için ayağa kalkması.

Güvenlik Konseyi üyelerini “Rusya savaş yolunu reddetmesi ve maliyetini kendisi ve hepimiz için değerlendirmesi ve gerçekten bu saldırganlık eylemine son vermesi için harekete geçmeye” çağırdı.

Uluslararası gündemdeki diğer acil konulara değinen Macron, iklim değişikliği, ekosistemlerin “geri dönüşü olmayan noktaya ulaşması”, gıda kıtlığı ve fiyat artışları, baş gösteren kıtlık ve terörün diğer hastalıkların yanı sıra “her zaman en büyük sorun olduğunu” vurguladı. en çok etkilenen en savunmasız insanlar.

"Bunların hepsi acilen ele almamız gereken şeyler. Bu sorunların çoğu aramızdaki bölünmelerden kaynaklanıyor ve bu nedenle ortak sorumluluğumuz, en savunmasız kişilerin bu zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olmak olmalıdır” dedi.

Editör: Güven BOĞA