Beyrut, Lübnan – Lübnan Başbakanı adayı Saad Hariri, son sekiz aydır hükümet kuramamasının ardından Perşembe günü görevinden istifa etti.

Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Baabda Sarayı'nda yaptığı kısa görüşmenin ardından istifa etti.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Hükümeti kurmaktan çekildim" dedi. “Aun, gerekli gördüğü bazı değişiklikler talep etti ve birbirimizle anlaşamayacağımızı söyledi… Allah bu ülkeyi korusun.”

Hariri'nin Perşembe günkü bir televizyon röportajında ​​başarısız hükümet kurma çabaları hakkında konuşacağı bildiriliyor. Ofisi Al Jazeera'ya yorum yapmayı reddetti.

Aoun, Hariri'yi görüşmelerinden önce istifa etmeye karar vermekle suçladı. Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Hariri, bakanlıklardaki değişiklikler, bunların mezhep dağılımı ve bunlarla ilişkili isimlerle ilgili her türlü değişikliği reddetti" dedi.

Perşembe günü ilerleyen saatlerde, Hariri ve onun Gelecek Hareketi partisinin destekçileri sokaklara çıkarak Beyrut'un çeşitli bölgelerinde lastik ve çöp bidonları yakarak yolları kapattı. Beyrut'un Spor Şehri'ndeki birkaç düzine protestocu, isyan teçhizatı giymiş Lübnanlı askerlerle arbedeye girdi.

Başkentin güneyindeki ana otoyollar da göstericiler tarafından hedef alındı. Kuzeydeki Trablus kentinde ve güneydeki Sour kentinde de yollar trafiğe kapatıldı.

Tasarruf buharlaştı

Hariri'nin istifasının ardından Lübnan sterlini ABD doları karşısında 21.000'i aşan tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Lira şimdi değerinin yüzde 90'ını kaybetti ve yüz binlerce ailenin tasarrufunu etkin bir şekilde buharlaştırdı. Nüfusun en az yarısı yoksulluğa sürüklenirken, gıda enflasyonu yüzde 400'ün üzerinde.

Fransa, Suudi Arabistan ve ABD'den gelen diplomatik baskılara rağmen, Hariri'nin geçen Ekim ayında yeniden atanmasından bu yana siyasi çıkmaz devam ediyor. Avrupa Birliği, yeni bir hükümetin iktidara gelmesini engelleyen Lübnanlı yetkililere yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Arap Reformu Girişimi'nin kıdemli üyesi Jamil Mouawad, Hariri'nin istifasının Lübnan'daki mezhepçi siyasetin başlıca örneği olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim