“YEREL YÖNETİMLERDE KADINLARI GÜÇLENDİRİYORUZ” PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISIYLA BAŞLADI

Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenen Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA)’nın ortağı olduğu “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesinin açılış toplantısı yapıldı. Proje, 12 ay süresince Türkiye’nin 7 bölgesinden başvuranlar arasından seçilecek 14 pilot il veya ilçe belediyesinde Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)’in “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” rehberliğinde belediye personelini, sivil toplum temsilcilerini ve vatandaşlarını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güçlendirmeyi ve “eşit vatandaşlık” konusunda farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir.

Projenin ilk resmi faaliyeti olan ve çevirimiçi gerçekleşen toplantı projenin koordinatörü Dr. Zeynep Banu Dalaman moderatörlüğünde açılış konuşmalarıyla başladı. Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Sekreteri Enif Yavuz Dipşar, Edremit Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar, Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) Genel Sekreteri Antonella Valmorbida, ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan açılış konuşmalarında projeyle ilgili duydukları heyecanı dile getirdiler.

NİHAİ HEDEF TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GÖZETEN BELEDİYE- SİVİL TOPLUM AĞI

Projenin ana başvuranı olarak toplantıya ev sahipliği yapan Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Sekreteri Enif Yavuz Dipşar, “KA.DER, kurulduğu 1997’den beri siyaset alanının toplumsal yaşam üzerindeki tayin edici özelliğini göz önünde bulundurarak, siyasette eşit temsilin sağlanmasını kurumun ana hedefi olarak belirlemiştir. Bu projeyle de temel hedefimiz yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye’ye yayılması, proje sonunda oluşturacağımız “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gözeten Belediye – STK Ağı” ile bilinir hale gelmesidir. Projemiz kapsamında seçilecek belediyeler ile öncelikle belediye başkanları nezdinde çevrimiçi uluslararası toplantı organize edilerek Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)’in “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” imzalanarak başkanlara toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili diğer ülkelerdeki iyi örnekler tanıtılacaktır. Daha sonra ise pilot belediyelerden görevlendirilen sosyolog ya da ilgili personele Eğitici Eğitimi vererek kendi mahallerindeki 30 kadına mahalle bazlı bilgilendirme toplantıları yapacaktır. Projenin diğer bir ayağında ise pilot belediyelerin tercihen strateji geliştirme müdürlüğü çalışanı ve her ilçeden en az 2 yerel kadın STK temsilcisi ile birlikte “Yerel Eşitlik Eylem Planı” eğitimine katılım sağlayarak Şart’ın iki yıl içinde hazırlanmasını beklediği eylem planın oluşturulması konusunda alt yapı hazırlığı yapılacaktır.”dedi.

Resim

KARAR ALMA MEKANİZMALRININ İLK BASAMAĞI YEREL YÖNETİMLERDE KADINLARIN AKTİF ROL ALMASI ÖNCELİKLİ

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise 15 yıldır 76 ilde 183 projeyi desteklediklerini ve bu projelerde dezavantajlı grupları özellikle kadınları öncelediklerini söyledi: “Pandemi dönemiyle birlikte dünyada bulunan 47 milyon kadın ve kız çocuğunun daha dezavantajlı hale geldiğini, özellikle ev içi şiddet ve okul terk olaylarından kadınların daha çok etkilendiğini görüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği projeleri pandemi döneminde daha da artarak büyük önem kazandı.. Karar mekanizmalarında ve bunun ilk basamağı olan yerel yönetimlerde kadınların aktif rol alması öncelikli hale geldi. Bu projeyle kadınların yerel yönetimlerde güçlendirilirken belediyelerin “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı”nı imzalamaları ve 2 yıl içinde yerel eşitlik planı hazırlıyor olması ilham verici.”

12 AY, 1 HEDEF: YEREL DÜZEYDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRIRKEN KADINLARI KATILIM MEKANİZMALARINA KATILIMA TEŞVİK

Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) Genel Sekreteri Antonella Valmorbida ise “bu projenin yalnızca hedeflenen yerel yönetimlerin demokratik işleyişini güçlendirmek için değil, aynı zamanda vatandaşların, özellikle de kadınların, böyle bir demokratik sürecin parçası olmaları için güçlendirilmesinin hayati öneme sahip olduğunu” vurguladı. Sözlerine “Gerçekten de Türkiye’de kadınların yerel yönetimlere katılımı tam anlamıyla gerçekleşmesi, güçlendirilmesi ve pekiştirilmesi gerekiyor” şeklinde devam etti.

Resim

Edremit Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar ise konuşmasında projeye verdiklerin önemi vurgularken, düşüncelerini “İnanıyorum ki Avrupa boyutlu çalışmalara önem veren belediyemiz 'Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi' tarafından hazırlanan “Avrupa Yerelde Kadın-Erkek Eşitliği” Şartı'nı rehber alarak projemizi hep birlikte başarıyla yürütecek ve proje sonrasında sürdürebilirliğini sağlamak adına tüm çalışmaları yapacağız." şeklinde ifade etti.

Toplantı Proje Koordinatörü Dr. Zeynep Banu Dalaman ve proje koordinatör yardımcısı Hilal Tunca tarafından projenin genel çerçevesi, başvurudan bu yana gelinen süreç ile önümüzdeki 12 ay boyunca yapılacak faaliyetlerin sunulması ve ardından yapılan genel değerlendirilme ile sona ermiştir.

Proje ile ilgili olarak bir ay boyunca belediyelerden başvurular alınacak, kasım ayı itibariyle Türkiye’nin 7 bölgesinden 2 belediyenin seçilmesinin ardından 14 pilot belediyenin eğitici eğitimi programı ile devam edecektir. Proje tüm eğitimler tamamlandıktan sonra Haziran 2022’de İstanbul’da yapılacak bir kapanış toplantısıyla sona erecektir.

Editör: TE Bilisim