Koronavirüs Tokyo Olimpiyatları'ndaki risklerin başında gelebilir, ancak Japonya'daki organizatörlerin mücadele etmesi gereken başka ölümcül, öngörülemeyen tehditler var: doğal afetler.

Japonya düzenli olarak depremlerle sarsılıyor ve tayfunlarla hırpalanıyor ve uzmanlar, Oyunlar gibi büyük bir olay için afet hazırlığının virüs nedeniyle geri planda kalmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

AFP'ye verdiği demeçte, Afet riski araştırmalarında uzman olan Hirotada Hirose, "Organizasyoncular için enfeksiyon önlemleri acil bir zorluktur."

Tokyo Woman's Christian Üniversitesi'nde fahri profesör olan Hirose, "Ancak Japonya'nın ev sahipliğinde bir Olimpiyatlarınız olduğunda büyük bir depremin riskleri unutulmamalıdır" diye ekledi.

Japonya, Güneydoğu Asya ve Pasifik Havzası boyunca uzanan yoğun bir sismik aktivite yayı olan Pasifik "Ateş Çemberi" üzerinde oturuyor.

Ülke aynı zamanda çok sayıda aktif yanardağa da ev sahipliği yapıyor ve Mayıs-Ekim ayları arasında devam eden ve Ağustos ve Eylül aylarında zirveye ulaşan sezonda düzenli olarak tayfunlar tarafından vuruluyor.

Japonya, 2019'da Rugby Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptığında, 100'den fazla kişinin ölümüne ve yaygın su baskınlarına neden olan Hagibis Tayfunu nedeniyle üç bilardo maçı iptal edildi.

Tokyo ve çevresindeki bölgeler, değişen tektonik plakaların kavşağında tehlikeli bir şekilde oturuyor ve uzmanlar ve yetkililer, sakinleri düzenli olarak bir sonraki "Big One"ın her an vurabileceği konusunda uyarıyor.

Geçen yılki ertelemeden önce, Tokyo Körfezi'ni parçalayan büyük bir depreme verilen tepkiyi prova etmek için büyük ölçekli tatbikatlar düzenlendi.

Bir yerde Japonca ve İngilizce olarak, "Bir deprem oldu. Lütfen sakin olun ve kendinizi koruyun" diye bağırdı.

"Panik halinde harekete geçmek tehlikeye yol açabilir."

Tokyo 2020, daha fazla ayrıntı vermeyi reddetmelerine rağmen, çeşitli doğal afetler için "seyircilerin ve ilgili kişilerin güvenliğine öncelik veren" acil durum planları olduğunu söyledi.

Tokai Üniversitesi Okyanus Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ile deprem tahmini çalışmaları konusunda uzman olan Toshiyasu Nagao, risklerin gerçek olduğunu söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Yarın başkentin hemen altında büyük bir deprem olursa sürpriz olmaz" dedi.

"Ve sadece Tokyo'da değil, Japonya'nın her yerinde deprem riski var."

- 'Biraz sinir bozucu' -

Şubat ayındaki 7.3 büyüklüğündeki bir deprem ve bir tsunami uyarısına yol açan bir Mart sarsıntısı da dahil olmak üzere, Japonya'yı bu yıl şimdiye kadar altı veya daha yüksek büyüklükte yedi deprem vurdu.

Japonya, 18.500'den fazla insanı öldüren ve Fukushima nükleer felaketine neden olan bir tsunamiyi tetikleyen 2011 depreminden de musallat oldu.

Tokyo hükümeti, şehrin kalıcı Olimpiyat mekanlarının afet durumunda en son teknolojiye sahip olduğunu söylüyor.

Örneğin, 340 milyon dolarlık Ariake voleybol sahası, şiddetli sarsıntı sırasında bile güvenliğini sağlamak için şok emici dev kauçuk yastıklara sahiptir ve bir sığınak olarak kullanım için onaylanmıştır.

Şehir, Olimpiyat Köyü de dahil olmak üzere kıyı tesislerinin setler üzerine inşa edildiğini veya neredeyse iki metrelik (6,5 fit) bir tsunamiye dayanabilecek deniz duvarlarıyla korunduğunu söylüyor - şehir, Tokyo Körfezi'nin içinde tahmin edilen maksimum yükseklik.

Bazı açılardan, pandemi, neredeyse tüm taraftarların Oyunlardan men edileceği için olası afet müdahalesini daha az karmaşık hale getirdi ve kitlesel seyirci tahliyesi ihtimalini olası kıldı.

Ancak yaklaşık 70.000 sporcu, medya ve yetkili Olimpiyatlar ve Paralimpik Olimpiyatlar için hala Tokyo'da olacak ve acil bir müdahale sırasında enfeksiyon risklerini kontrol etmek zor olabilir.

Japon yetkililer, acil durum politikalarını şimdiden güncelleyerek, kalabalıktan kaçınmak ve maske ve dezenfektan stoklamaktan kaçınmak için sığınaklardaki alanı sınırlandırdı.

Kochi Üniversitesi'nde afet hemşireliği profesörü Sakiko Kanbara, "Tahliye yönetimi enfeksiyon kontrol önlemleriyle doğrudan çelişebilir" diye uyardı.

"Sıradan zamanlardaki bir felaketin bir pandemidekinden oldukça farklı olduğunun farkında olmalıyız."

Yine de, acil durum hazırlığı Japon yaşamına o kadar derinden gömülü ki, Tokyo'da ziyaretçilerin yapay sarsıntıları deneyimleyebilecekleri ve tahliyeyi uygulayabilecekleri birkaç afet simülasyon merkezi bile var.#foto4

İngilizce öğretmeni Mike Diakakis, Ikebukuro Can Güvenliği Öğrenme Merkezi'ne yakın zamanda yaptığı bir ziyarette, bu yılın başlarında Tokyo'da bir deprem "biraz sinir bozucu" bulduğunu söyledi.

“Bunu deneyimleyene kadar gerçekten düşünmüyorsun” dedi.

Editör: TE Bilisim