Dünyadaki koronavirüs vakalarının sayısı 20 milyonu aştığında, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları ve ilaç endüstrileri, 772.000 ölümle birlikte 13.5 milyon iyileşmeye neden olan bulaşıcı Covid-19 hastalığı için aşı geliştirmek için yarışıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta Covid-19'u tedavi eden ilk aşının haberini duyurdu. Dünyanın ilk koronavirüs aşısı, Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde Moskova'daki Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından yürütülen denemelerin ardından geliştirildi.

Putin, Rusya'nın Soğuk Savaş sırasında uzaya fırlatıp ABD'yi yumruk atmasına atıfta bulunarak, kızlarından birinin Sputnik-V adlı aşıdan çoktan aldığını söyledi.

Mikrobiyolog ve devlete ait Moskova Gamaleya Enstitüsü müdürü Alexander Ginzburg, dört ay önce geliştirdiği aşıyı yüz enstitü çalışanına enjekte etti. Herkes hala sağlıklı. Rus hükümeti, Ginzburg'un aşısını olabildiğince çabuk onaylamayı umuyor.

Rusya'nın Aşama III denemelerine girmeksizin seri üretimini onayladığını belirtmek gerekir. Historyofvaccines.org'a göre aşı geliştirme, genellikle 10-15 yıl süren ve kamu ve özel katılımın bir kombinasyonunu içeren uzun, karmaşık bir süreçtir. 

Putin'in kararının argümanı, Aşama I ve Aşama II denemeleri herhangi bir güvenlik endişesi olmadan gerçekleştirildiğinden, uzun vadeli Aşama III denemelerinin genel halk aşılamayla birlikte aynı anda yapılabileceği olabilir. Bu şekilde, Rusya'nın III. Aşama denemeleri güvenlik endişeleri olmadan tamamlanırsa binlerce hayat kurtarılabilir.

Birçoğu için bu, cümlede büyük bir "eğer" dir ve Putin, Aşama III'ün yan adımlarını attığı ve aşının toplu üretimini onayladığı için eleştirildi. Farsça'nın söylediği gibi: “'Eğer' tohumunu ekmişler ve hiçbir şey büyümemiş”.

Aşı geliştirme

The New York Times'a göre, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar koronavirüse karşı 165'ten fazla aşı geliştiriyor ve 31 aşı insan denemelerinde bulunuyor. Rapor, tipik olarak aşıların kliniğe ulaşmadan önce yıllarca araştırma ve test gerektirdiğini, ancak bilim adamlarının gelecek yıla kadar güvenli ve etkili aşı üretmek için yarıştığını ekliyor.

Virüslerin inaktive edilmeden ve aşı haline getirilmeden önce kuluçkaya yatırılmasında kullanılan geleneksel ortam olan yüz milyonlarca yumurta, laboratuvarlara teslim edilir ve yaz aylarında şırıngalar dolana kadar üretim ilkbahar boyunca devam eder.

Nihai onaydan önce aşı testi prosedürü beş adıma bölünmüştür: Aşama 1, Aşama I, II ve III ve Aşama 2. İlk klinik deneyler Mart ayında başladı ve şu anda devam eden 30 kadar var.

Koronavirüsü test eden insan denemelerinden önce aşı, nasıl tepki verdiklerini görmek için farelere veya maymuna enjeksiyonla başladı. Hayvan testleri iyi sonuçlandıktan sonra, araştırmacılar Aşama I denemesi için gönüllüler kaydetti.

Bilim adamları aşıyı, güvenlik ve dozajı test etmenin yanı sıra bağışıklık sistemini uyardığını doğrulamak için az sayıda insana veriyorlar.

Bu aşamada gönüllüler, olumsuz reaksiyonları izlemek ve bir patojene karşı antikor yapıp yapmadıklarını görmek için gözlem altında tutulur. Faz I denemeleri ciddi güvenlik sorunları yaşamazsa, Faz II testleri için yüzlerce kişiden oluşan daha büyük bir grup kaydedilir. 

Bilim adamları, aşının kendilerinde farklı hareket edip etmediğini görmek için aşıyı çocuklar ve yaşlılar gibi iki gruba ayrılmış yüzlerce insana veriyorlar. 

Faz II testlerinin hedefleri, aday aşının güvenliğini, immünolojisini, önerilen dozları, aşılama programını ve uygulama yöntemini incelemektir.

Başarılı Faz II aday aşıları, Faz III'te binlerce insanı içeren daha büyük ve daha uzun denemelere taşınır. Faz III hedefi, büyük bir grupta aşı güvenliğini değerlendirmektir çünkü bazı yan etkiler, daha önceki aşamalarda test edilen daha küçük gruplarda ortaya çıkmayabilir. Aday ile ilgili düşük frekanslı bir olay için önemli bir farkı tespit etmek için, denemenin 60.000 denek içermesi gerekir.

Aşı etkinliği test edilir ve diğer faktörler şunları içerir: 1) Aday aşı hastalığı önlüyor mu? 2) Patojenle enfeksiyonu önler mi? 3) Antikor üretimine veya patojenle ilgili diğer tipte immün yanıtlara yol açar mı?

Başarılı Faz III denemelerinden sonra, aşı geliştiricisi seri üretim için lisans başvurusunda bulunacaktır. Daha sonra düzenleyici kurum, üreticinin birçok aşı potens testini gözden geçirmek için tesisleri inceleyecektir.

Denemelere katılan tüm katılımcılar gönüllü olmalı ve normalde parasal tazminat almalıdır, ancak bu özellikle cömert olma eğilimindedir. Devlet kurumlarının ve diğer bilim adamlarının değerlendirebilmesi için testlerden elde edilen tüm veriler kamuya açıklanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 12 ülkedeki laboratuvarlar, şu anda klinik testlerden geçmekte olan 27 aşı adayı geliştirdi. Hindistan ve Rusya, amacı klinik kullanılabilirliği, kabul edilebilirliği ve sunumu değerlendirmek olan klinik değerlendirme sürecini başlatmıştır.

Euronews, yetkililer Covid-19'un kışın toparlanmasıyla hastanelerde bir krizi önlemeyi umarken, önümüzdeki grip sezonu için küresel üreticiler tarafından üretilen rekor düzeyde grip aşısı dozları hakkında raporlar.

Ayrıca maske takmak ve sosyal mesafeyi sürdürmek gibi önlemlerin gribin yayılmasını azaltacağına dair umutlar var.

5,37 milyon vaka ve 169.000 ölümle ABD, herhangi bir ülkede en yüksek enfeksiyon sayısına sahip ülke. Amerikalılar halihazırda dünyada gribe karşı en çok aşılananlar arasındadır: aşı altı aylıktan itibaren tavsiye edilirken, Fransa da dahil olmak üzere diğer ülkeler 65 yaşın üzerindekiler de dahil olmak üzere komplikasyon riski taşıyan insanlara tavsiye etmektedir.

Basra Körfezi bölgesinde, BAE ve Suudi Arabistan'da sırasıyla Çin ilaç şirketleri, Sinopharm GNBG ve CanSino Biologics ile birlikte III. Aşama için testler başladı.

İmam Humeyni'nin Düzenini Yürütme Karargahı müdürü Mohammad Mokhber, 9 Ağustos'ta gazetecilere verdiği demeçte, İran'a dönerken, Covid-19 aşısının klinik denemelerinin ilk aşamasının önümüzdeki iki hafta içinde başlayacağını söyledi.

Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı Saeed Namaki Haziran ayında İran'ın aşı üretme yolunda etkili adımlar attığını ve insan denemelerinin yakında başlayacağını söyledi. Başarılı hayvan testlerinden sonra, insan denemeleri yakında başlayacaktı ve İran, ülkenin
Covid-19 ile mücadele için bu ekipmanın ihracatçısı haline geldiğini iki ay içinde ülkenin ekipman ihtiyacını karşılayabilir .

Daha yakın zamanlarda Namaki, bu alanda 200 ilaç şirketinin faaliyet göstermesi nedeniyle tıbbi ihtiyaçların yüzde 98'inin yerli olarak karşılandığını söyledi. İranlı yetkililer, ülkenin, antikorların varlığını belirlemek için kullanılan seroloji test kitlerinin kargolarını Almanya ve Türkiye'ye ihraç ettiğini duyurdu. 

Bu arada İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'nın bekçisi Hossein Modarres-Khiabani, ülkenin İslam Devrimi'nin Baş Lideri Ayetullah'ın ardından konunun önemini vurgulayarak yüz maskesi üreten makinelerin ihracatçısı haline geldiğini söyledi. Seyyed Ali Khamenei, bu İran takvim yılını 1399 (21 Mart 2020-21 Mart 2021) "Üretimde Artış" yılı olarak adlandırdı. İran'ın günlük 11 milyon maske üretim kapasitesi var.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, son 24 saat içinde 147 daha fazla hastanın yeni koronavirüsten öldüğünü ve toplam ölüm sayısını 19.639'a çıkardığını söyledi.

Basın brifinginde Sima-Sadat Lari, 2.133 yeni Covid-19 enfeksiyonu vakasını doğrulayarak toplam enfeksiyon sayısını 343.203'e çıkardı. Şimdiye kadar 297.486 hastanın iyileştiğini, ancak 3.881'in hala hastalığın kritik koşullarında kaldığını ekledi.

Lari, şu ana kadar ülke genelinde 2.861.825 Covid-19 testi yapıldığını sözlerine ekledi.

Yüksek riskli "kırmızı" bölgelerin Tahran, Qom, Mazandaran, Batı Azerbaycan, Qazvin, Chaharmahal ve Bakhtiari, Kohgiluyeh ve Voyer-Ahmad ve Zanjan vilayetlerini içerdiğini söyledi.

Aşı geliştirme konusuna geri dönersek, bir Covid-19 aşısı geliştirilirse sırada ne var? Dünyadaki herkesin aşılanması gerekecek ve bir dağıtım meselesi olacak. Aşıyı ve yeterli uygulama araçlarını içermeye yetecek kadar flakon olacak mı? İnsanların çareye olan güvenini geliştirmek başka bir konu olacaktır.

Editör: TE Bilisim