SES Adana Şube Eski Başkanı Muzaffer Yüksel habereguven.com'a " Sosyal Güvenlik Sistemi De Kıdem Tazminatı Emekli İkramiyesi Emekli Maaşı Ve Sağlık Giderlerin de Kısıtlama Tasarruf Olmaz" konulu değerlendirme yaptı.

Yüksel; 2006 Yılında 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası 2008 yılı ekim ayın da yürürlüğe girdi sosyal güvenlik sistemi yurttaşlara  prime dayalı güvence sağlamakta  SGK  ülkemiz de  en yüksek bütçeli bir kurumdur nerede ise genel bütçenin yarısına tekabül eder.

GELİR leri: çalışanların ve işverenin sosyal sigorta (emekli) ve genel sağlık sigortası primleri ve devlet katkısıdır.  Gelirin %70 i çalışanların ve işverenin primleri %17 i devlet katkısı  %13 Ü Faiz gayrimenkul faturalı ödemeler dir

GİDER leri: Emeklilik aylıkları ödenekleri ve sağlık giderleridir.%64 ü emekli aylıkları  %24 sağlık giderleri  %12 si diğer giderler oluşturmakta sosyal sigorta primleri ile emeklilik  maaşları genel sağlık sigortası primleri  ile sağlık giderleri karşılanır

GSS prime esas kazancın %20 dir  (%9 çalışan %11 işveren  öder) GSS genel sağlık sigortası pirimi %12.5 dır ( %%5 çalışan  %7.5  işveren öder)

Değerli araştırmacılar Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç Hazine ve maliye bakanlığı muhasebat genel müdürlüğü 2019 yılı ve 2020 yılı ocak -  mart dönemi için %17 lik ( toplanan primlerin 1/4 ü) devlet katkısını sosyal güvenlik kurumuna SGK ödemediği söylemekteler çalışanlar primlerini ödemekte iken devlet payını neden ödememelerinin sebebi nedir.

5510 sayılı yasaya göre devlet toplanan primlerin %17 sini hazine SGK ya ödemek mecburiyetin de gelir gider dengesi bozulmakta Aktüreyal denge bozulunca emekli maaşları ödemesin de ve sağlık tedavi giderlerin de zorluklar aksamalar olur.

Emeklilik te normal de 1 emekliye 4 çalışan olmalı AB ortalaması 1 emekliye 4 çalışan düşmekte OECD ülkelerin de 1 emekliye 6 çalışan düşmekte bizim ülkemiz de 2019 yılın da 1 emekliye 1.80 200 yılın da 1 emekliye 1.73 çalışan düşmekte son bilgilere göre ülkemiz de emekli sayısı 12.324.186 kişi çalışan sayısı 21.407.415kişi

Pandemi dönemin de işsizlik  yoksulluk artıyor işyerleri kapanıyor istihdam azalıyor  korona virüs  Covid 19 la sağlık giderleri artıyor  sakın ola  kıdem tazminatından emeklilik ikramiyesin den  emekli maaşların dan sağlık giderlerin den  kısıntı tasarruf yapılmaz  sağlıkta  katkı katılım payların da artırıma gidilmez sigorta kapsamı daraltılmaz.

Ülkemiz de emeklilik yaşı 65 yaşına kadar çıkarıldı 1999 yılı öncesi iş giren emeklilikte yaşa takılan 5 milyon üzerin de EYT’liler var emekli edilmiyor ama emekli maaşı artmıyor demek ki bunlar çözüm değil Bireysel emeklilik sistemi BES de tamamlayıcı emeklilik sistemi TES de çözüm olmayacak o zaman ülkemiz de istidam arttırılmalı çalışan sayısını arttıracak işyerleri açılmalıdır işsizlik önlenmeli ki emekliler de o zaman insanca ücret alacaktır.

Genel Sağlık Sigortasın da  devlet katkısının ödenmemesi sağlık giderlerini artıracaktır     onun için hazine hissesi yatırılmalıdır  pandemi sönmediği halde sayın bakanımızın açıklamaların dan öğrendiğimize göre günlük  tespit edilen vaka sayısı 1000 ler de yoğun bakım ve entübe hastalar da artış var. SGK nın açıklaması 29 haziran 2020 genelgesi ile corona virüs covid 19  tedavisin de özel hastanelere ödemeyi durdurdu  bu hastalar için bir hasta için özel hastaneye günlük  yatan hastaya 650.00 TL yoğun bakım da yatıyorsa 1200.00 TL ödeme yapıyordu şimdi normal hasta ödemesi yatan hasta için 43.00.tl yoğun bakım için 230 .00. TL öderim diyor. Üstelik ilave ücret te alamazsın demekte.

OHSAD özel hastaneler derneği başkanı Reşat Bahat bu hastaların %40na bakıyorduk zarar ediyoruz bundan sonra bu fiyatlara bakmayacağız aciller de ekipman bulundurmayacağız ilacını karşılamayacak kamu hastanelerine sevk edeceğiz demekte şimdi ne olacak

Pandemi devam ediyor yoğun bakım yatağı iyi kar getirisi olan yataklar onun için nerede ise toplam yoğun yatak sayısının yarısı 15.000. kadarı özel hastaneler de bulunmakta. Zaman geçirmeden çözüm bulunmalı yoğun bakım yatak sayısı arttırılmalı sağlık kamulaştırılmalı koruyucu sağlığa daha çok önem verilmelidir.  Vakaların fazla olduğu kamu hastanelerin de hasta yatağının ve yoğun bakım yatağının yeterli olmadığı yerler de cepten fazla ödemeler olur

Ülkemizin en büyük sorunların dan birisi emekli çalışan dengesidir bu çözülmeli asla çalışanlar aleyhine olmamalıdır   emeklilerimiz de çalışanlarımız da halin den memnun değil   işsizlik çözülmeli tüm yurttaşlar insanca yaşayacak bir geliri olmalıdır.

Editör: TE Bilisim