ADANA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ, “SAĞLIKTA ŞİDDETİ VE KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURALIM!” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASINI SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİRDİLER

SES Adana Şube ve Adana Tabip Odasının yaptığı çağrı doğrultusunda Sağlık İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına KESK, CHP İl Kadın Kolları ve HDP’nin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz’de katılım sağladı.

SES Eş Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz açılış konuşması yaptıktan sonra açıklamayı SES Eş Başkanı Halide İnci okudu.

Daha sonra sırasıyla Barut, Peköz ve Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş birer konuşma gerçekleştirdi.

Nasıl bir toplum düzenidir ki resmi rakamlara göre sadece 2021 yılında 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Artık sosyal medyada gündeme girmiş bir kadın ismi görülünce “yine kim öldürüldü?” diyoruz. Ülkemizdeki şiddet iklimi ve faillere yönelik cezasızlığın şiddeti, cinayetleri körüklediğini biliyoruz. Bu yüzden hiçbir şiddet olayı münferit değildir. Ve bu ölümlere alışmayacağımızı bir kez daha alanlarda haykırıyoruz!

Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki, resmi rakamlara göre bile her gün 50 sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kalmaktadır. Hastaneler artık sağlıkla değil, şiddetle anılmaktadır. Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde oylarımız artmıştır diyenlerdir, tek mutlu olan kesim hasta garantili hastanelerin sahipleridir!

Hasta yakınlarının tekmeli saldırısına uğrayan gebe hemşire, kafasında mermer blok kırılan hekim, boğazı kesilmeye çalışılan sağlık emekçisi, her gün her dakika elinde bıçakla, tabancayla sağlık emekçilerini canlarıyla tehdit eden yeni bir hasta yakını. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servis kapısını barikat ile kapatmaya çalışan sağlık emekçileri halen hafızalarımızda iken dün İstanbul Kartal’da Aile Sağlı Merkezi hemşiresi Ömür EREZ 20 suç kaydı bulunan katil RAHMİ UYGUN tarafından silahlı saldırı sonucu katledilmiştir. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır. 20 suç kaydı bulunan bir katil dışarda gezebiliyorsa, bir kadını bir sağlık emekçisini katledebiliyorsa söz bitmiş, tuz kokmuştur.

Bu suç sadece katil RAHMİ UYGUN’un değildir.

Bu suçun ortakları hukuku katledenlerdir, bu suçun ortakları sağlıkta şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin arkasında durmayan yetkililerdir, bu suçun ortakları kadın cinayetlerine kılıf arayıp kravata iyi hal sığdıranlardır ve tabi ki bu suçun ortakları İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alanlardır. Danıştay Başsavcılığı, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının “hukuka aykırı” olduğu yönünde görüş bildirmesine rağmen bu hukuksuz uygulamada ısrar edenlerdir bu suçun ortakları. Ömür EREZ ve katledilen tüm kadınların tüm sağlık emekçilerinin kanı bu suç ortaklarının eline bulaşmıştır.

Yaşanan bunca şiddet vakasına rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz. ‘Sağlıkta Şiddet Yasası‘ göstermeliktir, sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek içindir, üstelik etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan “şikayetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım” endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır.

Sağlıktaki şiddeti; sadece hasta yakınları ve hastaların bizlere uyguladığı fiili şiddet olarak tek başına ele almıyoruz.

İdari baskılar, mobbing, angarya çalıştırma, liyakatsız yöneticilerin uygulamaları gibi farklı şekillerde şiddet yöntemleri de uygulanmaktadır.

Artık yeter, sağlık emekçileri yaptıkları işe yabancılaşmış durumdadır. Hayatlarıyla meslekleri arasına sıkıştırılan, emeklerinin karşılığı ödenmeyen sağlık emekçileri bu cendereden kurtuluş olmadığını düşünmekte, mesleklerini yurtdışında yapmanın imkânlarını araştırmaktadır. Memlekette kalanlarsa özellere akın etmektedir. Kendisi de bir özel hastane zinciri patronu olan Sağlık Bakanı bu durumdan hoşnut bile olabilir ancak bundan zarar görenler yine özellerde çalışan sayısı arttıkça mali haklarında gerileme yaşayacak olan, iş güvencesinden mahrum bırakılmış sağlık emekçileri olacaktır.

Gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacaktır? Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine tüm kadınlara sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Konuşmaların sonunda “Sağlıkta Şiddet Son Bulsun” yazılı siyah çelenk kadınlar tarafından Sağlık İl Müdürlüğü kapısına bırakıldı.

Editör: TE Bilisim