Ülkemizde insan yaşamının ne kadar ucuz ve değersiz olduğu bir kez daha görüldü. Son 4-5 gün içerisinde 45 kişi metil alkol (sahte içki) zehirlenmesi sonucu öldü. Sayı bu kadar artınca ülkenin yoğun gündemine rağmen, mecburen medyada yer aldı.

Metil alkol, odun alkolü olarak bilinen berrak, renksiz ve yüksek derecede toksik bir maddedir. Genellikle endüstriyel çözücülerde, boyalarda, verniklerde, benzin karışımlarında ve otomobillerde çözücü ve antifriz olarak kullanılır. Distile alkollü içkilerin üretimi sırasında yan (istenmeyen) ürün olarak ortaya çıkabilmektedir. Metil alkol hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.adlitipbulteni.com/atb/article/view/1336 linkten ulaşabilirsiniz.

Bir adli tıp uzmanı olarak, metil alkol zehirlenmelerine bağlı ölümlere eskiden arada bir rastlarken, son yıllarda salgın hastalık gibi ölümlerin meydana geldiği görülmektedir. Son bir hafta içinde o da şimdilik 45 kişinin öldüğünü görmekteyiz. Bu sayı muhtemel ki daha da artacaktır.  Her konuda görüş belirten, tweet atan bakanlıkların bu konuda sesi çıkmamaktadır.  Başka olaylarda olduğu gibi, gelişmiş ülkelerde yetkililerin istifasına yol açacak olay burada bir muhatap bile bulamamaktadır.  

Ülkemizde gazete haberinde 70 cl rakının fiyatının 48 tl olduğu buna 112 tl vergi eklenerek 160 tl satıldığı belirtilmektedir. İktidar sürekli olarak alkollü içki satışlarına zam yaparak vergi gelirlerini artırmaktan çok, belirli bir yaşam şeklini topluma dayatmak istediği görülmektedir. Alkol fiyatlarını artırınca alkol tüketiminin azalmadığı kayıt dışı tüketimin arttığı görülmektedir. 2004 yılında 44.1 milyon lt rakı tüketilirken 2019 yılında bu miktar 35.9 milyon litreye düşmüş, yaklaşık %20 lik bir azalma söz konusu.  Bu azalmanın nedeni rakı tüketiminde ki azalma değil, herkesin tahmin ettiği gibi kaçak rakı üretimidir.

Bir hekim olarak alkol kullanımını tavsiye etmem mümkün değildir ancak sosyal içicilik olarak tanımlanan alkol kullanımının da insan sağlığına olan zararları tartışmalıdır. İnsanlar pahalı olduğu için,  hobi olarak alkolü üretmek veya değişik alkollü içkileri yapmak isteyebilirler. Devletin bunu tamamen yasa dışı ilan etmesi, kontrol dışı bırakması sonrası metil alkole bağlı zehirlenmeler ve ölümler artmaktadır.  Ülkeyi yönetenler “içmeselerdi ölmezlerdi” diye bakamaz. Vatandaşlarının can güvenliğini sağlama sadece güvenlik önlemleri ile olmadığı açıktır. Alkollü içkilerden en çok vergiyi alan ülkelerden biri olursanız ve piyasa içki tekelleri yüzünden etil alkol satışına izin vermez iseniz o zaman böyle kitlesel ölümler meydana gelecektir. İktidarın yapması gereken, alkollü içkilerde ki vergi oranlarını düşürerek isteyenlerin yasal içkiye ulaşmasını sağlamak ve hobi amaçlı alkol üretmek isteyenlere izin vermek olmalıdır.

Editör: TE Bilisim