HDP’li Sırrı Sakık’a 2015’te katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle 5 yıl 10 ay ceza verildi. Sakık, savcılığın beraat istemesi, valinin ‘bilgim vardı’ demesine rağmen verilen cezaya tepki gösterdi.

HDP’li Sırrı Sakık’a Ağrı 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Davaya gerekçe olan konu ise Sakık’ın çatışmalı dönemin başladığı 2015’te Ağrı ve Tendürek dağlarının geçici askeri bölge ilan edilmesi üzerine yaptığı basın açıklaması.

Sakık o dönem basın açıklaması yapmadan önce dönemin valisi Musa Işın’ı telefonla arayarak durumu anlatmıştı. Işın da daha önce tanık olarak dinlendiği davada Sakık’la telefonla görüştüğünü kabul ederek bu açıklamadan haberi olduğunu söylemişti. Mahkeme ise görülen 12’nci celsede duruşma salonunda Sakık ve avukatı Zeynep Ceren Boztoprak olmadan kararını açıkladı.

Son sözleri bile alınmadı

Savcılık, Sakık hakkında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan beraat istedi ve “örgüt propagandası’ suçlamalarından ise Sakık’ın cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise Sakık’ın ve avukatı Zeynep Ceren Boztoprak’ın mazeret dilekçesini reddetti. Heyet ayrıca esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapılmadan ve sanığın son sözünü almadan mahkumiyet kararı verdi

Mahkeme heyeti verdiği kararda savcının ‘örgüte bilerek ya da isteyerek yardım etmek’ suçlamalarından beraat istemesine rağmen Sakık’a bu suçtan 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Yine mahkeme heyeti ‘örgüt propagandası’ndan da Sakık’a 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Sakık tepkili

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Sakık, karara tepki gösterdi. Valiliğin de bilgisiyle kentte huzurun sağlanması için basın açıklaması yaptıklarını hatırlatan Sakık, buna rağmen ceza verilmesinin hukuksuzluğuna vurgu yaptı. Sakık ayrıca normalde iddia makamının ceza istediğini ancak bu davada tam aksine savcının beraat talep etmesine rağmen mahkemenin ceza vermesine dikkat çekti. Kararın şaşırtıcı olduğunu ifade eden Sakık, ayrıca dünden beri farklı siyasi partilerden isimlerin kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi.

Sakık son olarak, kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim