Fransız polisi, bir öğretmenin okulunun önünde başının kesilmesinden üç gün sonra, hükümete dini köktendinciliğe son vermesi için artan baskının ortasında düzinelerce İslamcı gruba ve şüphelilere yönelik baskın düzenledi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin 19 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıyı desteklediklerini ifade eden kişiler de dahil olmak üzere İslamcılara yönelik saldırıların "cumhuriyetin düşmanlarının bir dakikalık mola bekleyemeyeceği" mesajını vermesi gerektiğini ve ardından daha fazla polis operasyonunun geleceğini söyledi.

Darmanin, radikal vaizler ve çevrimiçi nefret yaymakla suçlanan şüpheli aşırılık yanlıları hakkında yaklaşık 80 soruşturmanın sürdüğünü ve yetkililerin, "bazıları kesinlikle feshedilecek" Müslüman toplumdaki yaklaşık 50 derneği acilen değerlendirdiklerini söyledi.

Polis kaynakları Fransız medyasına verdiği demeçte, yetkililerin bir hükümet izleme listesinde bulunan ve aşırı dini inançlara sahip olduğundan şüphelenilen yaklaşık 150 hapis cezası da dahil olmak üzere 213 yabancıyı sınır dışı etmeye hazırlandıklarını söyledi.

Darmanin, Cuma günü Paris'in yaklaşık 20 mil kuzeybatısındaki Conflans-Sainte-Honorine'deki ortaokulunun önünde başı kesilen 47 yaşındaki tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty'ye karşı bir fetva çıkarıldığını söyledi.

Paty, bu ayki ifade özgürlüğü üzerine yapılan bir sınıf tartışmasının bir parçası olarak, öğrencilere, İslamcı silahlı kişilerin 12 kişiyi öldürüldüğü 2015 saldırısının hedefi olan hiciv dergisi Charlie Hebdo tarafından yayınlanan peygamber Muhammed'in ikisini içeren bir dizi karikatür ve karikatür göstermişti.

Polis, Abdullakh Anzorov adlı 18 yaşındaki Çeçen kökenli Patrick'in saldırganını öldürdü. Öğretmenin başı kesilmiş kafasının bir fotoğrafı, Anzorov'un cep telefonundan, "Muhammed'i yere indirmeye cüret eden cehennem köpeklerinden birini öldürdüm" mesajıyla birlikte Twitter'a gönderildi.

Korku taraf değiştirecek

Pazar günü yapılan acil bir kabine toplantısında Macron, “nefret yayan ve saldırıları teşvik edebilen… radikal gruplara yakın yapılara, derneklere ve kişilere” karşı uyumlu adımlar da dahil olmak üzere bir dizi İslam karşıtı önlemi duyurdu. Macron'un bakanlara söylediği bildirildi: “Korku taraf değiştirecek. İslamcıların ülkemizde sağlıklı uyumasına izin verilmemelidir. "

Fransa'nın başsavcıları Pazartesi günü adalet bakanı Éric Dupond-Moretti ile “durumun gerektirdiği ek önlemleri” görüşmek üzere acil bir toplantıya çağrılırken, yarı dönemden sonra dersler geri geldiğinde Fransa okullarındaki güvenlik artırılacak.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, “Bu öğretmenin sosyal medyada kamuoyuna linç edilmesine katılanlar bir şekilde olanlardan da sorumludur” dedi.

Charlie Hebdo katliamından bu yana Fransa'yı sarstı .

İfade özgürlüğünü desteklemek ve Paty'yi onurlandırmak için Fransa'nın çeşitli şehir ve kasabalarında on binlerce insanın düzinelerce mitinge katılmasından bir gün sonra, Macron bir dizi İslamcı terör saldırısının sonuncusuna etkili bir yanıt bulmak için baskı altında. 

O saldırıdan bu yana 240'tan fazla kişi İslamcı şiddetten öldü ve bu da muhalif siyasetçileri - özellikle de sağda - hükümeti kararlı bir eylemde bulunmak yerine sözlerle savaşmakla suçlamaya sevk etti.

Merkez sağ Les Républicains partisinin parlamento lideri Bruno Retailleau, Macron'un "ülkenin bir kısmı Fransız cumhuriyetinin temel değerlerine meydan okurken bile bir kelime dağarcığı savaşı veriyor" dedi.

Aşırı sağcı Ulusal Miting'in lideri Marine Le Pen, Pazartesi günü Paty'nin okulunun önüne çelenk koydu. Terör tehdidiyle mücadele etmek için "savaş zamanı yasası" çağrısında bulundu ve göç ve tüm yabancıların terör izleme listelerinde sınır dışı edilmeleri konusunda "derhal" bir moratoryum talep etti.

Editör: TE Bilisim