Sabır evleri fotoğraf 2128 MİLYAR DOLARDAN SONRA ŞİMDİ DE ‘KAYIP CAMİ’ İDDİASI!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ’den devralıp adına ‘Sabır Evleri’ projesi dediği projede, ihalede açıkça belirtilen caminin inşa edilmediği, buna karşın cami yapılmış gibi müteahhide ödeme yapıldığı iddiasını soru önergesi olarak Meclis gündemine taşıdı.

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin inanç turizmine katkı iddiasıyla TOKİ’den devralıp hayata geçirdiği “Sabır Evleri” projesiyle ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

TOKİ’nin Viranşehir ilçesinde Hazreti Eyyüp Peygamber ile eşi Rahime Hatun ve Elyasa Peygamber’in kabrinin bulunduğu Eyyüp Nebi Beldesi’nde yaptığı 86 konutun, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından “Sabır Evleri” projesine dönüştürüldüğünü duyurarak, devirde usulsüzlük, müteahhidi kurtarma operasyonu iddialarını Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, bu sefer de “kayıp cami”nin peşine düştü.

kırıkçı tuna inşaat kapatılmış

Tanal, projede yer alan caminin inşa edilmediğini belirterek, ortada olmayan cami için müteahhit firmaya yapım ödemesi yapıldığı iddiasını soru önergesi yoluyla TBMM gündemine getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, önerge metninde, TOKİ tarafından 2014 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesine bağlı Eyyüp Nebi Beldesi’nde “Şanlıurfa Viranşehir Eyyüpnebi 86 Adet Konut Projesi”ne başlanıldığını hatırlattı.
 

TOKİ’nin 86 adet konut, 1 cami inşaatı, altyapı ve çevre düzenlemesi işi için 24.02.2014 tarihinde ihaleye çıkıldığını, işin süresinin 09.05.2014 - 01.10.2015 olarak belirlendiğini aktaran Tanal, “Fakat proje, belirtilen sürede bitirilememiş, yaklaşık 7 yıllık bir gecikme yaşanmıştır. TOKİ’nin, ihaleyi alan firma ya da firmalar aracılığıyla yapımını sürdürdüğü Viranşehir Eyyüp Nebi 86 konut projesi, 2022 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmış ve TOKİ’nin konut ve cami projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce ‘Eyyüp Nebi Sabır Evleri’ projesine dönüştürülmüştür” bilgisini verdi.

sabır evleri ihalesi tuna inşaat

CAMİ YAPILMADI, SADECE 86 KONUT DEVREDİLDİ

TOKİ’nin inşa ettiği 86 konutun, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 20 Ağustos 2022 tarihinde ‘Sabır Evleri’ adı altında açılışı yapıldığını vurgulayan Tanal, “Fakat TOKİ’nin ‘Şanlıurfa İli Viranşehir İlçesi Eyyüpnebi 86 Adet Konut, 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’ başlıklı ihalesinde açıkça belirtilmesine rağmen caminin inşa edilmediği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne sadece 86 konutun devredildiği tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, “kayıp cami” iddialarına ilişkin Bakan Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

- “Şanlıurfa Viranşehir Eyyüpnebi 86 Adet Konut Projesi” başlıklı projenin ihalesinde açıkta belirtilmesine rağmen cami inşaatı neden eksik bırakılmıştır? TOKİ’nin ihalesini kazanan inşaat firması ya da inşaat firmaları, projede yer almasına rağmen camiyi hangi gerekçeyle inşa etmemiştir? Yapılmayan cami inşaatı için firma ya da firmalara herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?

- Şanlıurfa Viranşehir Eyyüpnebi 86 Adet Konut Projesi’nde ihale şartnamesine uymayarak camiyi inşa etmeyen inşaat firması ya da inşaat firmalarına, cami inşa edilmiş gibi değerlendirilerek, hakediş ödemesi yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa cami yapım bedeli olarak kaç TL ödenmiştir? İnşa edilmeyen cami için özel firma ya da firmalara hakediş ödemesi yapanlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

- Projenin “Sabır Evleri” adıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne devri protokolü metninde 86 konutla birlikte camiye de yer verilmekte midir? Caminin de dahil olduğu Şanlıurfa Viranşehir Eyyüpnebi 86 Adet Konut Projesi için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan anlaşmanın detayı nedir?

‘128 MİLYAR DOLAR’DAN SONRA ‘KAYIP CAMİ’

TBMM gündemine soru önergesi olarak taşıdığı Şanlıurfa Eyyüp Nebi’deki “kayıp cami” iddialarıyla ilgili bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Millet olarak AKP sayesinde kayıp milyar dolarlar meselesine aşinayız. Halen ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusunu yöneltiyoruz. Ancak peygamberlerin kabirlerinin bulunduğu bir beldede ‘kayıp cami’ hadisesine ilk defa şahit oluyoruz. Artık ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusunun devamında ‘Şanlıurfa Eyyüp Nebi Beldesi’ndeki cami nerede?’ sorusunu soracağız” dedi.

TOKİ VE BÜYÜKŞEHİR CEVAP VEREMEDİ
 

“Kayıp cami” meselesinin açıklığa kavuşması için hem Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni hem de TOKİ’yi aradıklarını anlatan Tanal, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, konuya açıklık getirmeden sorumluluğu TOKİ’ye attı. TOKİ’de ise aramadığımız birim kalmadı. Ancak her birim yetkilisi sorumluluğu üstünden attı. ‘Araştırıp döneceğiz’ dediler fakat günler geçti, dönmediler. Son olarak soru önergesi sunduk. Şimdi köşeye sıkışınca şöyle bir uyanıklığa başvurabilirler. ‘Eyyüp Nebi Camii’ni yaptık’ diyeceklerdir. Yemezler! Eyyüp Nebi Camii’nin yapımına TOKİ’nin ‘Sabır Evleri’ne dönüştürülen projesinden çok öncesinde, eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi döneminde başlanıldı. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Viranşehir Belediyesi işbirliğinde, ortak para verilerek Eyyüp Nebi Camii inşaatına başlanıldı. Yani halen tam olarak faaliyete geçmeyen Eyyüp Nebi Camii’nin TOKİ’yle, ‘Sabır Evleri’yle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.

KIRIKÇI KARDEŞLER İDDİASI
 

TOKİ’nin 7 yılda tamamlanamayan ve sonrasında “Sabır Evleri” adı altında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin devraldığı 86 konut ve cami projesinde ihaleyi alan inşaat firmalarından birinin sahibinin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahmut Kırıkçı ile AKP Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı'nın kardeşi Mehmet Hanif Kırıkçı olduğunu aktaran Tanal, “Durup dururken ‘Sabır Evleri’ projesi için ‘Müteahhidi kurtarma operasyonu’ demedik ve bu kapsamda soru önergesi hazırlamadık. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin, TOKİ’nin çıkmazdaki projesini ‘Sabır Evleri’ diye devralması, TOKİ’den paralarını alamayan Kırıkçı’lara yaradı. Resmiyette bir ortaklığı olmasa dahi Eyyüp Nebi’de herkes, ‘Sabır Evleri’ projesini AKP Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’yla ilişkilendiriyor. Zaten kardeşi, TOKİ’nin müteahhidiydi. Şimdi işin içine ‘kayıp cami’ de girdi. Bakan Murat Kurum’dan farklı tarihlerde sunduğumuz 2 soru önergesine açık şekilde cevap vermesini talep ediyoruz. Sabır Evleri meselesinde sis perdesi aralanmalıdır. Sorumlulardan hesap sorulmalıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi