CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, süt üreticileri birliğinin sorunlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Sarıaslan; “Herkesin takdir edeceği gibi ülkemizin süt üreticileri, yaptıkları fedakarlıklarla, süt fiyat artışını fazlasıyla hak ettiler. Yem sanayisi ile sütü işleyen ve mamul haline getiren süt firmaları raf fiyatlarında artış yaparken ve karlılık oranlarını artırırken, üreticilerimizin kıymetle ve inanılmaz zorlu mücadeleyle ürettikleri sütü değer fiyatından satamaması oldukça üzücü. Süt üreticileri süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesini istiyor, süt üreticileri artan girdi maliyetlerine karşılık ayakta durmakta zorluk çekiyor” dedi.

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

Ulusal Süt Konseyi soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını 2021 yılı için litre başına 2.8 Türk lirası olarak belirlemiştir. Çiğ süt fiyatlarında artışlar, maliyet artışlarının gerisinde kaldığı için, üretici mağdur durumdadır. Bu durum sektörün sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemekte, damızlık vasfı olan ve süt verimi yüksek hayvanların kesimine sebep olmaktadır.

Çiğ süt fiyatının belirlenmesi ile ilgili toplantıya üreticilerin temsilcisi olan Ulusal Süt Konseyi çağrılmamış, fiyat bürokratlar tarafından belirlenmiş dolayısıyla Konsey tamamen devre dışı kalmıştır. Ayrıca çiftçilerimiz buzağılara takılan küpelerin geç takıldığından şikayet etmekte, bu durum da üreticilerimizi mağdur etmektedir.

Bu bağlamda;

1)- Bakanlığınızın enflasyon artışına neden olmamak için çiğ süt referans fiyatını arttırmak istemediği doğru mudur?

2)-  Fiyatlar belirlenirken yemde meydana gelen artışlar niçin dikkate alınmamaktadır?

3)- Süt referans fiyatı niçin süt-yem 1.5 paritesine göre belirlenmemektedir?

4)- Çiğ süt referans fiyatları neden uzun dönem için ilan edilmektedir? Niçin üçer aylık dönemler halinde fiyatlar belirlenmemektedir?

5)- Buzağıları takılan küpelerin zamanında takılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Editör: TE Bilisim