Salı günü Dünya Satranç Günü'nü kutlayan BM, COVID-19'un çoğu sporu küçültmeye zorlamasına rağmen, bu eski zeka oyununun kaba kuvvet değil, dünya çapında aylarca süren karantina boyunca dikkate değer bir dayanıklılık ve uyum gösterdiği gerçeğini belirtti.

Her türlü oyun ve spor, her zaman endişeleri azaltmaya, zihinsel sağlığı iyileştirmeye ve kriz zamanlarında hayatta kalmaya yardımcı olmuştur.  

Son birkaç ay içinde, satranca olan genel ilgi, her zamankinden daha fazla oyuncunun çevrimiçi etkinliklerde oynamasıyla iki katına çıktı. 

BM, saf sanat unsurlarıyla birleştirilmiş stratejik ve bilimsel düşüncenin bir kombinasyonu olan satrançın nesiller boyu aktarılan en kültürel oyunlardan biri olduğunu kabul ediyor. 

Bariyerleri geçmek

Uygun fiyatlı ve kapsayıcı satranç, dil, yaş, cinsiyet, fiziksel yetenek ve sosyal statü engelleri olmaksızın her yerde ve herkes tarafından oynanabilir. 

BM'ye göre adalet ve karşılıklı saygıyı teşvik eden küresel bir oyun olduğu için halklar ve milletler arasında bir hoşgörü ve anlayış atmosferine katkıda bulunabilir. 

Satranç ayrıca, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi  ve  Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin  (SKH'ler) uygulanmasında, eğitimin güçlendirilmesi, cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesi ve kadınların ve kızların güçlendirilmesi dahil olmak üzere önemli fırsatlar sunmaktadır  . 

Değerleri çarpma 

Tokyo'da Olimpiyatların başlamasına birkaç gün kala, BM spora, sanata ve fiziksel aktiviteye algıları ve önyargıları değiştirme gücü veriyor. 

Dünya organı aynı zamanda onları ilham veren, ırksal ve politik engelleri yıkan, ayrımcılıkla mücadele eden ve çatışmaları ortadan kaldıran insanlar olarak görüyor.  

Bu nedenle Örgüte göre yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde barışa, işbirliğine, dayanışmaya ve sağlığa katkıda bulunurlar.

Günü belirlemek

1924 yılında Paris'te Uluslararası Satranç Federasyonu'nun (FIDE) kuruluş tarihini kutlamak üzere 12 Aralık 2019'da Genel Kurul, 20 Temmuz'u Dünya Satranç Günü olarak ilan etti.

BM'nin günü belirlemesi, FIDE'nin satranç etkinliği için uluslararası işbirliğini desteklemedeki ve tüm dünya halkları arasında dostça uyumu geliştirmeyi amaçlayan önemli rolünü tanımakla kalmayacak, aynı zamanda diyalog, dayanışma ve kültürü teşvik etmek için önemli bir platform sağlayacaktır. Barış.

İlginç satranç gerçekleri 

  • Yaklaşık 605 milyon yetişkin düzenli olarak satranç oynuyor. 
  • Matematiksel olarak, dünyadan gözlemlendiği gibi, bir satranç oyununda evrendeki atomlardan daha fazla olası sonuç vardır. 
  • Almanya, Hindistan, Rusya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 70'i bir noktada satranç oynamıştır.  
  • Oyunun karmaşıklığına rağmen, satrançta sadece iki hamlede bir rakibi mat etmek mümkündür. 
Editör: TE Bilisim