LÜTFÜ SAVAŞ: İKTİDARIN ELLERİNDEN GİDECEĞİNDEN KORKUYORLAR 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir televizyon programının canlı yayın konuğu olarak Hatay ve ülke gündemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

“CUMHURİYETİN FAZİLETİ VE KAZANIMLARINI SAYMAKLA BİTİREMEYİZ” 

Cumhuriyetin ülke için önemine değinerek sözlerine başlayan Başkan Savaş, “Cumhuriyet fırsat eşitliği, adalet, gelecek, bilim ve üretmek demektir. Cumhuriyeti sadece kurulduktan sonra değil Osmanlı yıkılıp giderken Anadolu’nun düştüğü duruma bakmak lazım. O durumda bir yandan içerdeki ihanet içerisinde olanlara, cehaletle ve yedi düvelle mücadele eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bakmak lazım. Ben gençlerimize her zaman Nutuk’u okumalarını tavsiye ederim. Onu okudukları zaman yüreğinde ülke, vatan ve insan sevgisi oluşur. Herkes o günün şartlarına göre baktığında nasıl kıymetli bir mücadele verildiğini anlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönem arkadaşlarını ve eli silah tutan herkesi rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyet’in fazileti ve kazanımlarını saymakla bitiremeyiz” dedi. 

“CUMHURİYET’E VE MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ” 

Başkanlık sistemi ile ilgili iktidarın tutumu hakkında da açıklama yapan Savaş, “İktidar yirmi yıldır hiç yoktan çok kazanım elde etti. Bu iktidarın ellerinden gideceğinden dolayı korkuyorlar. Başkanlık sistemi diye yeni düzen getirdiler. Şu anda ne yapacaklarını şaşırdılar. Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in kazanımlarına dil uzatmaları kadar doğal bir şey yok. Bu nedenle biz dünden daha fazla Cumhuriyet’e ve mirasımıza sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu. 

Hatay’ın turizmine ve ekonomisine önemli katkılar sunan EXPO için iktidarın hiçbir şekilde destek vermediğini söyleyen Lütfü Savaş, “Yıllardır savaşın ortasında kalmış bir şehiriz. Şehrimizin huzur ve mutluluğu için yaptığımız etkinlikleri bize çok görüyorlar. Antalya’da yapılan EXPO’ya koyulan para bizim yirmi katımız. Biz Hatay’a kalıcı bir eser bıraktık. Maddi olarak da hiçbir beklentimiz yok. EXPO’nun açılışında da iktidar partisine mensup herkesi davet etsek de kimse gelmedi, Hataylılar’ın eğlenmeye, ekonomisine katkı istemesine hakkı yok mu?” dedi.
EXPO alanında yaz ve kış kullanabilecek bir fuar alanı da yaptıklarını sözlerine ekleyen Savaş, Hatay’a kalıcı bir alan bıraktıklarını ve içerisinde de her şeyin mevcut olduğunu söyledi. 

“ŞU ANDA HAYVANCILIK VE ÜRETİM DİP YAPMIŞ DURUMDA” 

Türkiye’deki ekonomik tablonun gittikçe gerilediğini belirten Başkan Savaş, “Üretici ve tüketici zor durumda. Yirmi yıllık iktidar birçok bakan değiştirdi. Bakanlar değiştiğinde politikaların değişmemesi gerekir. Türkiye’de her bakan değiştiğinde politikalar değişti. Her bakanla birlikte daha çok tüketim toplumu olduk. İthalata dayalı bir sistemin esiri olduk. Şu anda hayvancılık ve üretim dip yapmış durumda” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin de oldukça zor durumda olduğunu ifade eden Savaş, üretim yapan herkesin masrafını bile çıkaramadığını ve bu durumdan dolayı çiftçilerin oldukça mutsuz olduğunu dile getirdi. 

“KENDİLERİNİN YAPMADIĞI HER ŞEYİ DEĞERSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR” 

Hatay’da gerçekleştirilen Tarım Fuarı hakkında da konuşan Başkan Savaş, “Çok güzel bir tarım fuarı açtık. Fakat davet etmemize rağmen Tarım Bakanlığından hiç kimse gelmedi. Bir devlet yönetirken o devletin homojenize edilmesi yönetenlerin elindedir. Heterojen hale getirirseniz kimin ne yaptığını bilemezsiniz ve kaos çıkar. Bu nedenle bütünlemek hükümetin, bürokratların ve siyasetçilerin işidir. Ama kendilerinin yapmadığı her şeyi değersizleştirmeye çalışıyorlar. Böyle birlik ve bütünlük sağlanamaz” diye konuştu. 

“KIRSALDAKİ İNSANLARIMIZIN GÖÇ ETMELERİNİ ÖNLEMEK İSTİYORUZ” 

Kırsal kalkınma projesi hakkında da önemli bilgiler paylaşan Lütfü Savaş, “Hedefimiz 30 bin aileye ulaşmak. Üreticiler vereceği yemin sütten kazandığında daha fazla olduğu için sütü üretmekten vazgeçiyor. Süt kıtlığına gideceğiz. İktidar iki puan enflasyon artışını görmemek adına insanların ineklerini kesilmesine müsaade ediyor. Biz de inekler kesilmesin diye hayvanlarımızın ayak ve tırnak bakımlarını yapıyoruz. Ayrıca çiftçimize tohum ve fide desteğinde bulunuyoruz. 15 bin aile ile irtibattayız. Kooperatiflere de destek veriyoruz. Kırsaldaki insanlarımızın göçlerini önlemek istiyoruz. 
Savaş sözlerinin devamında şöyle konuştu, “ Dünya Bankası raporuna göre biz şu anda enflasyonda altıncı ülkeyiz. Bizden daha kötü beş ülke var. Türkiye rapora göre yolsuzlukla mücadelede Tanzanya’dan geride. Kanunun üstünlüğünü koruma yönünde de Uganda’dan gerideyiz.”

“YAKINDA BEYRUT SEFERLERİNE BAŞLIYORUZ” 

HADO seferlerine verilen ara hakkında ise Başkan Savaş, “Kış aylarından dolayı ara verildi. Nisan ayında yeniden seferlere başlayacağız. Yakında Beyrut seferlerine de başlıyoruz. HADO ile 25 bin biletle Türkiye’de sefer düzenleyerek yolcu taşıdık” diyerek projede kar amacı gütmediklerini bir kez daha yineledi. 
HADO, EXPO ve Hatay’da gerçekleştirdiği birçok projenin vatandaşlar tarafından oldukça beğenildiğini ve teşekkür edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, iktidar temsilcileri tarafından hiçbir şekilde hizmet teşekkürü almadığını söyledi. 
Siyasilerin parti değişiklikleri ile ilgili soruya da cevap veren Savaş,  geçişlerin olma sebebinin “mevcut iktidarın beğenilmemesi, oradaki yapılanların toplum tarafından hoş görülememesi ve mevcut iktidarın gidici olduğunun görülmesinden” kaynaklı olduğu açıklamasında bulundu.  

CHP’Lİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM” 

Lütfü Savaş iktidar partisinden aldığı teklif ile ilgili soru üzerine de açıklama yaptı. Savaş konuşmasında, “ 40 gün önce bana teklif geldiğini  bir programda gazetecilerin sorusu üzerine söyledim. 

Teklif, Hatay’daki siyasetçilerden değil önemli bir insandan geldi. Benim ismini söylemem için o arkadaştan da izin almam lazım. Bana teklifte bulundu ama ben teşekkür ettim. Ben hayatımın transferini yaptım zaten. O transferi 8 yıl önce yaptım ben” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir belediye başkanı olmaktan dolayı oldukça memnun olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, “CHP bize Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize mirasıdır. CHP’li olmaktan gurur duyuyorum.” Diye konuştu.

“HEPİMİZİN CANSİPERANE MÜCADELE VERMESİ GEREKİR” 

Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan’ın 6’lı masada Cumhurbaşkanı adayının büyükşehir belediye başkanları arasından seçilmesi durumunda, bu adayın Lütfü Savaş olması gerektiğini söylemesi ile ilgili soruyu da yanıtlayan Savaş, “Altılı masada herkesin ideolojisi var. Her Türk vatandaşı adı cumhurbaşkanlığında geçtiğinde gurur duyar. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki en üst makamdır. Ve o en üst makamda Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmek onurdur. Altılı masanın en önünde bulunan Sayın Genel Başkanımızın adı geçtiği sürece ben dahil hiçbir arkadaşımız bu konuda bir konuşma yapamaz. Bu konuda ben adayım deme şansı ve hakkı yoktur. Şu anda genel başkanımıza destek hepimizin görevidir. Hepimizin cansiperane hem onu cumhurbaşkanı yapmak hem de altılı masayı hükümet yapmak için mücadele vermesi gerekir” dedi. 

“ALTILI MASA TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM” 

Programın sonunda altılı masanın ülke için çok önemli olduğunu ifade eden Savaş, “Türkiye’nin gelmiş olduğu noktada  herkes kendini birleşmek zorunda hissediyor. Herkes egosunu, ideallerini ve ideolojilerini bir tarafa bırakmış durumda. Bu Türkiye için çok büyük bir kazanım. Bütün insanların bir masa etrafında toplanması saygı duyulacak bir şey. İktidar şu anda tek başına karar veriyor ama altılı masa istişareler yapıyor. Bu kişiler bozulan ekonomiyi, hukuku, dış politikayı ve eğitimdeki sıkıntıları çözebilmek için bir arada. Kimin aday olacağından çok ülkenin yönetileceği sistem önemli. Hepimizin altılı masa için mücadele vermesi lazım” dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi