8 Ocak Cuma günü bir Güney Kore mahkemesi, II.Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri için seks kölesi olarak çalışmaya zorlanan 12 Güney Koreli kadına maddi tazminat ödemesi emri verdi.

Japonya, tüm savaş zamanı tazminat sorunlarının diplomatik bağlarını yeniden kuran 1965 anlaşması kapsamında çözüldüğünü iddia ederek derhal kararı protesto etti.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Japon hükümetinin, savaş zamanı cinsel köleliği nedeniyle 2013 yılında dava açan 12 yaşlanan kadına 100 milyon won (91.360 $) vermesi gerektiğine karar verdi.

Mahkeme, Japonya'nın bu kadınları cinsel köle olarak harekete geçirmesinin "insanlığa karşı bir suç" olduğunu söyledi. Japonya'nın Kore Yarımadası'nı 1910-45 arasında “yasadışı olarak işgal ettiği” ve egemen bağışıklığının onu Güney Kore'deki davalardan koruyamayacağı zaman gerçekleştiğini söyledi.

Mahkeme, kadınların Japon askerlerinin kendilerine bedensel zarar, zührevi hastalıklar ve istenmeyen gebeliklere neden olan ve kadınların hayatında “büyük zihinsel yaralar” bırakan “sert cinsel faaliyetlerinin” mağduru olduğunu söyledi.

Japonya yasal belgeleri almayı reddettiği için davadaki yargılama ertelendi. Kararı beklerken 12 kadından yedisi öldü.

20 kadın Japonya'ya karşı ayrı bir dava açtı

Bazıları zaten hasta olan ve hayatta kalan akrabaları tarafından temsil edilen diğer 20 kadın Japonya'ya karşı ayrı bir dava açtı ve bu kararın önümüzdeki hafta verilmesi bekleniyor.

Kadınlar, Japon askeri genelevlerinin ön saflarına gönderilen işgal altındaki Asya ve Pasifik'teki onbinlerce kişi arasındaydı. Yaklaşık 240 Güney Koreli kadın öne çıktı ve hükümete cinsel köleliğin kurbanı olarak kaydoldu, ancak bunların sadece 16'sı, hepsi 80'li ve 90'lı yaşlarda, hala yaşıyor.

Gözlemciler, Japonya'nın Güney Kore mahkemesi kararına uymasının olası olmadığını söylüyor. Seks kölesi olarak çalışmaya zorlanan kadınlardan oluşan bir destek grubu, Japonya'nın kurbanları tazmin etmeyi reddetmesi halinde Güney Kore'deki Japon hükümeti varlıklarına el koymak için yasal adımlar atabileceğini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Akiba'nın Güney Kore Büyükelçisi Nam Gwan-pyo'yu Tokyo'nun kararı protestosunu kaydetmesi için çağırdığını söyledi.

Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato da kararı "son derece üzücü" olarak nitelendirerek, "Japon hükümeti bunu hiçbir şekilde kabul edemez" dedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Cuma günü, karara saygı duyduğunu ve kadınların haysiyetini geri kazanmaya çalışacağını söyledi. Kararın Japonya ile bağlar üzerindeki olası etkilerini inceleyeceğini ve Tokyo ile "geleceğe yönelik" işbirliğini sürdürmek için çaba göstereceğini söyledi.

2015 yılında Güney Kore'nin önceki hükümeti, cinsel kölelik anlaşmazlığını çözmek için Japonya ile bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya göre Japonya, Güney Kore'nin Japonya'yı dünya sahnesinde bu konuyla ilgili eleştirmeyi bırakması karşılığında kurbanları desteklemek için yeni bir özür diledi ve bir vakfı finanse etmeyi kabul etti. Ancak Güney Kore'nin Başkan Moon Jae-in liderliğindeki mevcut hükümeti, 2015 anlaşmasının meşruiyetten yoksun olduğunu, çünkü yetkililerin kurbanlara ulaşmadan önce düzgün bir şekilde iletişim kuramadığını söyleyerek vakfı feshetmek için adımlar attı.

Editör: TE Bilisim