BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından 24 Ocak 2023 Salı günü yayınlanan yeni bir rapora göre, COVID-19 salgını ve diğer krizler savunmasızlıkları artırsa da insan kaçakçılığının daha az kurbanı tespit edildi.

2022 UNODC  İnsan Ticareti Küresel Raporu  , Genel Kurul tarafından 2010 Birleşmiş Milletler İnsan Ticaretiyle Mücadele Küresel Eylem Planı aracılığıyla zorunlu kılınan türünün yedinci örneğidir. Küresel Raporun bu baskısı, COVID-19 salgını sırasında tespit edilen insan ticareti kalıplarının ve akışlarının bir anlık görüntüsünü sunar. Rapor 141 ülkeyi kapsıyor ve 2018 ile 2021 yılları arasında tespit edilen insan ticareti vakalarını analiz ederek insan ticaretine küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde müdahaleye ilişkin genel bir bakış sunuyor. Raporun bu baskısının ana odak noktası, tespit ve mahkumiyet eğilimleridir UNODC'nin 2003 yılında veri toplamaya başlamasından bu yana tarihsel eğilimlere kıyasla önemli değişiklikler göstermektedir. 

Bulgular, 2012 ile 2020 yılları arasında karara bağlanan 800 mahkeme davasının özetlerinin analizi yoluyla daha fazla bilgilendirilmekte ve zenginleştirilmekte, suç, kurbanları ve failleri ve insan ticaretinin yetkililerin dikkatini nasıl çektiği hakkında daha yakından bilgi verilmektedir.

Önceki yıllarda olduğu gibi, İnsan Ticaretine İlişkin Küresel Rapor'un bu baskısı, ayrıntılı bölgesel analizlerin ( Bölüm 2 ) ve ülke profillerinin yanı sıra insan ticaretinin kalıpları ve akışlarının ( Bölüm 1 ) küresel bir resmini sunmaktadır.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde daha az tespit edilmesi nedeniyle küresel olarak tespit edilen mağdur sayısı 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 11 azaldı.

İnsan ticareti suçlarından mahkûmiyet sayısı da aynı dönemde yüzde 27 düşerek UNODC tarafından 2017'den bu yana kaydedilen daha uzun vadeli bir eğilimi hızlandırdı.

Güney Asya (yüzde 56), Orta Amerika ve Karayipler (yüzde 54) ve Güney Amerika'da (yüzde 46) daha keskin düşüşler kaydedildi.

Pandemi etkisi 

Rapora göre, insan tacirlerinin faaliyet gösterme fırsatlarını azaltmasına rağmen salgın, kolluk kuvvetlerinin mağdurları tespit etme kapasitesini zayıflatmış olabilir.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, "Krizlerin sömürüyü artırmasına izin veremeyiz" dedi. 

"BM ve donör topluluğunun, özellikle olağanüstü hallerde, insan ticareti tehditlerine yanıt vermek ve kurbanları belirleyip korumak için, en çok da gelişmekte olan ülkelerdeki ulusal makamları desteklemesi gerekiyor."

Analiz ayrıca, pandemi sırasında kamusal alanların kapalı olması nedeniyle daha az cinsel istismar amaçlı insan ticareti vakasının tespit edildiğini ortaya çıkardı. 

İlgili kısıtlamalar, bu tür insan ticaretini daha gizli ve daha az güvenli yerlere iterek mağdurların tespit edilmesini zorlaştırmış olabilir. 

'Kendini kurtaran' kurbanlar

Raporda yer alan mahkeme vaka analizi, tespit edilen insan ticareti mağdurlarının çoğunlukla insan tacirlerinden kendi başlarına kaçtığını ve aslında 'kendi kendini kurtardığını' göstermektedir.

Mağdurların yüzde 41'i, kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen mağdurların yüzde 28'i ve topluluk üyeleri ve sivil toplum tarafından yüzde 11'e kıyasla, kendi inisiyatifleriyle kaçtı ve yetkililere ihbarda bulundu.

Rapor, pek çok kişinin kendilerini kurban olarak tanımlamayabileceği veya kaçmaya teşebbüs etmekten çok korkabileceği düşünüldüğünde, bunun özellikle endişe verici olduğunu söyledi.

Savaş ve çatışma

Ukrayna'daki savaşın yerinden edilmiş milyonlar için kaçakçılık risklerini artırmasıyla birlikte, savaş ve çatışma insan tacirlerinin yararlanabileceği fırsatlar sunuyor. 

Rapor, mağdurların çoğunun nasıl Afrika ve Orta Doğu'daki ülkelerden geldiğini ve bu ülkelere kaçırıldığını gösteriyor.

Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da da daha yüksek düzeyde cezasızlık var. Bu bölgelerdeki ülkeler, dünyanın geri kalanından daha az insan tacirini mahkum etmekte ve daha az mağdur tespit etmektedir. 

Aynı zamanda, bu bölgelerden gelen mağdurlar, diğer bölgelerden gelen mağdurlara göre daha geniş bir hedef ülke yelpazesinde tespit edilmektedir.

Mahkeme davalarının incelenmesi, kadın mağdurların insan tacirleri tarafından erkeklerden üç kat daha fazla fiziksel veya aşırı şiddete maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Çocuklar, yetişkinlere göre neredeyse iki kat daha fazla haciz ve insan ticaretine maruz kalmaktadır.

Ek Açıklama 2023-01-25 074801

İskeledeki kadınlar

Aynı zamanda, insan kaçakçılığından soruşturulan kadınların hüküm giyme olasılıkları da erkeklere göre önemli ölçüde daha yüksektir. 

Bu, adalet sisteminin kadınlara karşı ayrımcılık yapabileceğini ve kadınların insan ticareti ağlarındaki rolünün, bu suçtan hüküm giymiş olma ihtimallerini artırabileceğini düşündürmektedir. 

Yedinci  İnsan Ticareti Küresel Raporu  , 2017-2020 döneminde 141 ülkeden toplanan verilere ve 800 farklı davanın analizine dayanmaktadır. 

Editör: Haber Merkezi