Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkileri ve bunun gıda ve enerji fiyatları üzerindeki etkisi üzerine üç günlük bir toplantıyı başlatan BM tarım dairesi başkanı, hükümetlerin küresel gıda güvenliğini korumaya yardımcı olmaları için temel yolları özetledi.

Gıda ve Tarım Örgütü ( Kriz Zamanlarında Küresel Gıda Güvenliğinin Sağlanması teması altında , Almanya'nın Stuttgart kentinde toplanan G7 zengin ülkelerinden tarım bakanlarına, en önemli tehditlerin çatışmalardan kaynaklandığını söyledi. birbiriyle örtüşen birden fazla krizle birlikte insani etki.

“Kriz, birçok ülke için ve özellikle düşük gelirli gıda ithalatına bağımlı ülkeler ve savunmasız nüfus grupları için gıda güvenliği için bir zorluk teşkil ediyor”  .

Acı bir genel bakış

4 Mayıs'ta yayınlanan Küresel Gıda Krizleri Raporuna göre , geçen yıl 53 ülke/bölgede yaklaşık 193 milyon insan resmen Kriz aşamasında veya daha kötüsüydü (IPC/CH Aşama 3 veya üstü).

Diğer 2021 verileri, dört ülkede 570.000 kişinin Felaket aşaması (IPC/CH Aşama 5) kategorisinde olduğunu ortaya koydu.

36 ülkede 39 milyonun biraz üzerinde Acil durum koşulları (IPC/CH Aşama 4); 41 ülkede 133 milyonun biraz üzerinde IPC/CH Aşama 3'te bulunuyordu. 41 ülkede toplam 236,2 milyon insan Aşama 2 koşullarında yaşıyordu.

Bay Qu, “Fiyat artışlarının her zaman, özellikle en yoksullar için gıda güvenliği üzerinde etkileri vardır” diye hatırlattı.

Acil durum ve kurtarma

FAO başkanı, COVID-19 iyileşmesinden kaynaklanan “güçlü talep ve yüksek girdi maliyetlerinin yol açtığı yüksek fiyatların” üzerine , Ukrayna ve Rusya'yı küresel emtia piyasalarında önemli oyuncular olarak kaydetti ve savaşı çevreleyen belirsizliğin daha fazla fiyat artışına yol açtığını açıkladı.

Özellikle buğday, mısır ve yağlı tohum fiyatları arttı.

160 noktada,  Mart ayında şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı, Nisan ayında ortalama 158,2 puan oldu ve bugün tarihi bir yüksek seviyede kaldı.

Bay Qu, FAO'nun önerdiği  Aracının, artan gıda ithalatı ve girdi maliyetlerinin yükünü hafifletmek için önemli bir araç olacağını ve en savunmasız 61 ülkede potansiyel olarak 1.8 milyar insana fayda sağlayacağını söyledi.

Fiyat artışlarının her zaman gıda güvenliği etkileri vardır  – FAO başkanı

Dengeleyici bir hareket

Şubat ayındaki ihtilafın başlamasından bu yana, Ukrayna ve Rusya için ihracat tahminleri, başta Hindistan ve Avrupa Birliği olmak üzere diğer pazar oyuncularının ihracatı artırmasıyla aşağı yönlü revize edildi.

FAO başkanı, “Bu, Karadeniz bölgesinden 'kaybedilen' ihracatı kısmen telafi ederek, yaklaşık üç milyon tonluk nispeten mütevazı bir boşluk bıraktı” dedi.

Buğday ihracat fiyatlarının Mart ayında arttığını, Nisan ayında da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü ve “önümüzdeki aylarda da muhtemelen yükselmeye devam edeceğini” gözlemledi.

Ayrıca hükümetlere "gıda fiyat artışlarını artırabilecek ve küresel pazarlara olan güveni sarsabilecek ihracat kısıtlamaları uygulamaktan kaçınmaları" çağrısında bulundu.

Buğday bağımlılığı

Türkiye, Mısır, Eritre, Somali, Madagaskar, Tanzanya, Kongo, Namibya ve buğdayda Ukrayna ve Rusya'ya bağımlı olan diğer ülkeler büyük ölçüde etkilendi.

Bay Qu, bu Devletlerin “en azından önümüzdeki altı ay içinde önemli bir zorluk teşkil edebilecek” yeni tedarikçileri belirlemesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim