Savcılar Floyd cinayeti nedeniyle Chauvin için 30 yıl istiyorlar, savunma şartlı tahliye istiyor.

Savcılar, George Floyd'un ölümünde cinayetten hüküm giyen eski Minneapolis polis memuru için 30 yıl hapis cezası istiyor, ancak Çarşamba günü sunulan mahkeme belgelerine göre bir savunma avukatı Derek Chauvin'in denetimli serbestlik ve hapis cezasına çarptırılmasını istiyor.

Chauvin'in cinayet ve adam öldürme suçlamalarından mahkum edilmesinin ardından 25 Haziran'da hapis cezasına çarptırılması planlanıyor . Yargıç Peter Cahill daha önce Floyd'un ölümünde ağırlaştırıcı faktörler olduğuna karar vermişti. Bu ona, Chauvin'i eyalet yönergelerinin önerdiği ve 15 yılda en yüksek olan aralığın üzerinde cezalandırma yetkisi veriyor.

Savcılar, Chauvin'in eylemlerinin korkunç olduğunu ve 30 yıl hapis cezasının "Davalı'nın davranışının mağdur, mağdurun ailesi ve toplum üzerindeki derin etkisini doğru bir şekilde açıklayacağını" söyledi. Chauvin'in eylemlerinin “ulusun vicdanını şok ettiğini” söylediler.

“Hiçbir ceza Bay Floyd'un ölümünü geri alamaz ve hiçbir ceza Davalı'nın eylemlerinin yol açtığı travmayı geri alamaz. Ancak Mahkeme'nin verdiği ceza, hiç kimsenin yasanın üstünde olmadığını ve hiç kimsenin yasanın altında olmadığını göstermelidir” diye yazdı savcılar. “Sanığın cezası, onu kınanması gereken davranışlarından tamamen sorumlu tutmalıdır.”

Savunma avukatı Eric Nelson, Chauvin'in yaşını, sabıka kaydının olmamasını ve aile ve arkadaşlarından şartlı tahliye ve hapis cezası talep ederken desteğini gösterdi. 45 yaşındaki Chauvin'in "bozuk" bir sistemin ürünü olduğunu söyledi.

Eski bir federal savcı ve şimdi St. Thomas Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesör olan Mark Osler, avukatların bu tür talepleri bir tür “açılış teklifi” olarak yapmasının alışılmadık bir durum olmadığını söyledi. Chauvin'in denetimli serbestlik alma şansının sıfır olduğunu ve savcıların talep ettikleri 30 yılı alma ihtimalinin de düşük olduğunu söyledi.

Nelson'ın Chauvin'i denetimli serbestlik ve yasalara saygılı bir vatandaş olarak resmetme girişimlerinin, Chauvin'in vergi kaçakçılığıyla da suçlanması durumunda muhtemelen “hükümet tarafından şiddetli bir geri çekilme” ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Nelson'ın Chauvin'in bozuk bir sistemin ürünü olduğuna atıfta bulunmasının “büyüleyici - çoğu Amerikalı, Chauvin'in ceza adaleti sistemimizde bozulan şeyleri somutlaştırdığını düşünüyor” dedi.

Chauvin, Nisan ayında , Siyah adamın nefes alamadığını ve hareketsiz kaldığını söyleyince dizini Floyd'un boynuna yaklaşık 9 ½ dakika bastırdığı için ikinci derece kasıtsız cinayet, üçüncü derece cinayet ve ikinci derece adam öldürmeden suçlu bulundu . Floyd'un geniş çapta görülen bir videoda yakalanan ölümü, protestocuların polis teşkilatında değişiklik talep etmesiyle ABD ve ötesinde gösterilere yol açtı.

Chauvin üç suçlamadan suçlu bulunsa da, yalnızca en ciddisi olan ikinci derece cinayetten cezalandırılacak. Minnesota ceza yönergelerine göre, hiçbir sabıka kaydı olmadığı için, bu sayımdan 12 ½ yıllık olası bir hapis cezasıyla karşı karşıya. Cahill, onu 10 yıl 8 aya kadar veya 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırabilir ve kılavuz aralığında kalabilir.

Ancak savcılar, daha yüksek bir cezayı garanti eden birkaç ağırlaştırıcı faktör olduğunu söyleyerek yukarı yönlü hareket olarak bilinen şeyi istediler. Cahill, Chauvin'in Floyd'a özellikle zalimce davrandığını, bir polis memuru olarak yetkisini kötüye kullandığını, suçunu üç veya daha fazla kişiden oluşan bir grubun parçası olarak işlediğini ve Floyd'u çocukların önünde sıkıştırdığını tespit ederek kabul etti.

Savcılar, bu faktörlerden birinin bile daha yüksek cezayı garanti edeceğini söyledi.

Nelson, bu olayın Chauvin'i “tehlikeli bir adam” olarak resmetmesine rağmen, topluluğuna bir subay olarak hizmet ettiğini ve sevgi dolu bir ailesi ve yakın arkadaşları olduğunu yazdı. Ayrıca, Chauvin'in Floyd'a yönelik saldırısının gereksiz acı veya zulüm içerdiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyleyerek, mahkemenin ağırlaştırıcı faktörlerin var olduğuna dair bulgusuna da itiraz etti.

“Burada Bay Chauvin suç işlediğinden bile habersizdi. Aslında, aklında, George Floyd'un tutuklanmasında diğer memurlara yardım etmek için yasal görevini yerine getiriyordu," diye yazdı Nelson, Chauvin'in suçunun en iyi deneyimine ve deneyimine dayanarak iyi niyetle yapılmış bir hata olarak tanımlanabileceğini ekledi Aldığı eğitim - ve kasıtlı olarak bir suçun işlenmesi değildi.

“Bu davayı çevreleyen kötü şöhrete rağmen, Mahkeme gerçeklere bakmalıdır. Hepsi en önemli gerçeğe işaret ediyor: Bay Chauvin, George Floyd'un ölümüne neden olmak niyetinde değildi. İşini yaptığına inanıyordu” diye yazdı.

Chauvin'in aldığı ceza ne olursa olsun, Minnesota'da iyi davranışa sahip bir sanığın cezanın üçte ikisini hapiste ve geri kalanını genellikle şartlı tahliye olarak bilinen denetimli salıvermede çekeceği varsayılıyor.

Nelson ayrıca, mahkumiyetten sonra oldukça rutin bir talep olan Chauvin için yeni bir dava arıyor. Kapsamlı ön duruşma tanıtımının jüri havuzunu bozduğunu ve Chauvin'in adil yargılanma hakkını reddettiğini savundu. Ayrıca Cahill'in duruşmayı Minneapolis'ten çıkarmak ve jüriyi tecrit etmek için savunma taleplerini reddettiğinde yetkisini kötüye kullandığını söyledi. Ve devletin savcılık görevi kötüye kullandığını söyledi.

Nelson ayrıca jürinin görevi kötüye kullanıp kullanmadığını araştırmak için bir duruşma talep ediyor . Nelson, kamuya açık yorumlarda bulunan alternatif bir jüri üyesinin suçlu kararı vermesi için baskı hissettiğini ve müzakere eden başka bir jüri üyesinin jüri talimatlarına uymadığını ve jüri seçimi sırasında samimi olmadığını iddia etti. Jüri üyesi Brandon Mitchell, Martin Luther King Jr.'ı onurlandırmak için 28 Ağustos'ta Washington DC'de düzenlenen bir yürüyüşe katıldığından bahsetmedi.

Nelson, Mitchell'in medyaya kararını dış etkilere dayandırdığını belirten yorumlar yaptığını iddia etti.

Savcıların bu argümanlara yazılı bir yanıt sunmak için bir haftaları var.

Chauvin ayrıca Floyd'un medeni haklarını ve 2017 tutuklamasında kısıtladığı 14 yaşındaki bir çocuğun medeni haklarını ihlal ettiği iddiasıyla federal suçlamalarla suçlandı. Floyd'un ölümüne karışan diğer üç eski memur da federal sivil haklar ihlalleriyle suçlandı ; yardım ve yataklık suçlarından eyalet mahkemesinde yargılanmayı bekliyorlar.

Federal bir duruşma tarihi belirlenmedi. Federal savcılar, delillerin çokluğu ve ayrı ama koordineli eyalet ve federal soruşturmalar nedeniyle davanın karmaşık olduğunu söyleyerek duruşmaya hazırlanmak için daha fazla zaman istiyorlar.

(AP)

Editör: TE Bilisim