BM'nin Libya elçisi Cuma günü Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, Libya'da dönüm noktası niteliğindeki seçimlere 100 günden biraz fazla bir süre kala siyasi liderlerin oyların özgür, adil ve kapsayıcı olmasını sağlamak için güçlerini birleştirmeleri gerektiğini söyledi. 

Genel Sekreter Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu ( UNSMIL ) Başkanı Ján Kubiš, büyükelçilere 24 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

Libya'nın rakip makamları arasındaki tarihi Ekim 2020 ateşkesinden ve bu yılın başlarında Ulusal Birlik Hükümeti'nin (GNU) kurulmasından kaynaklanan siyasi bir yol haritası kapsamında anlaşmaya varıldı. 

Kavşakta 

Kubiš , “Libya, olumlu ve olumsuz sonuçların eşit derecede mümkün olduğu bir yol ayrımında” dedi . Seçimlerle birlikte, Libya'nın kademeli ve ikna edici bir şekilde daha istikrarlı, temsili ve sivil bir yola girmesi için bir fırsat var." 

Temsilciler Meclisi'nin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir yasayı kabul ettiğini, parlamento seçimlerine ilişkin yasanın son halini aldığını ve önümüzdeki haftalarda görüşülüp onaylanabileceğini bildirdi.  

Cumhurbaşkanlığı seçim yasasını Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu (YYEK) almasına rağmen, başka bir organ olan Yüksek Danıştay, yasanın istişare edilmeden kabul edildiğinden şikayet etti. 

Yabancı savaşçı tehdidi 

HNEC başkanı, yasalar alındıktan sonra uygulamaya başlamaya hazır olacağını ve 24 Aralık tarihine kadar mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi. 

“Bu nedenle, Ulusal Birlik Hükümeti'nin çabalarına, uluslararası toplumun da desteğiyle ülkeyi seçimlere götürmek için açık bir seçim takvimi oluşturmak Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu'nun görevidir. Kubiš, zorlu ve zorlu koşullar ve kısıtlamalar altında mümkün olduğunca özgür ve adil, kapsayıcı ve güvenilir seçimler” dedi.  

"Uluslararası toplum, yabancı unsurların gecikmeksizin Libya'dan kademeli olarak çekilmesinin başlamasını kolaylaştırarak bunun için daha elverişli koşulların yaratılmasına yardımcı olabilir." 

Genç seçmen hevesli 

BM elçisi ayrıca ülkeleri ve bölgesel örgütleri, sürecin bütünlüğü ve güvenilirliğinin yanı sıra sonuçların kabul edilmesini sağlamaya yardımcı olacak seçim gözlemcileri sağlamaya da çağırdı. 

Bakan ayrıca, seçmen kütüğünün güncellenmesi ve ülke dışındaki uygun seçmenler için bir kütüğün başlatılması da dahil olmak üzere şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı. 

Şimdiye kadar, yüzde 40'ı kadın olan 2,8 milyondan fazla Libyalı oy kullanmak için kayıt yaptırdı. Ayrıca yarım milyondan fazla yeni seçmen de oy kullanacak. 

“Yeni kayıt yaptıranların çoğu 30 yaşın altında, bu genç neslin demokratik bir süreçle ülkelerinin kaderini belirlemede yer alma konusundaki istekliliğinin açık bir kanıtı. Libyalı yetkililer ve liderler onları hayal kırıklığına uğratmamalı” dedi. 

Uluslararası toplumun da Libya'daki olumlu gelişmeleri desteklemek ve raydan çıkma girişimlerine karşı dimdik durmak gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.  

Seçimlerin yapılmaması ülkedeki durumu ciddi şekilde bozabilir, bölünme ve çatışmaya yol açabilir” diye uyardı. Libyalı aktörleri güçlerini birleştirmeye ve Libya'yı daha fazla istikrara kavuşturma ve birleştirmede temel adım olarak görülmesi gereken kapsayıcı, özgür, adil parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini sağlamaya çağırıyorum."

Editör: TE Bilisim