Ahşap, insanların milyonlarca yıldır konut, gemi yapımı ve yakmak için yakıt kaynağı olarak kullandıkları eski bir malzemedir. Aynı zamanda yenilenebilir bir kaynak ve Dünya atmosferinden fazla karbondioksiti yakalamanın bir yolu. Günümüzde ahşabın ana bileşeni olan selüloz, yıllık olarak çelik hacminin 20 katı üretilmektedir.

Ahşap kullanmayacağınız bir şey pencere yapmaktır. Bunun yerine, şeffaf olan ve sertleştirildiğinde yapısal destek sağlayabilen cam ve plastiğe güveniyoruz. Ancak binalar cam nedeniyle çok fazla ısı kaybederler ve ışık malzemenin içinden bir miktar ısı getirebilirken, bu iyi bir yalıtkan değildir. Bu yüzden çift cama ihtiyacımız var. Öte yandan ahşap oldukça yalıtkandır ancak şeffaf değildir. 

Son yıllarda, malzeme bilim insanları ahşabı şeffaf hale getirme konusunda deneyler yapıyorlar. Ahşabı şeffaf yapmak ve yüksek mekanik özelliklerini korumak, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynaktan gelen cama iyi bir alternatif sağlayacaktır. Bunu yapmanın önceki yöntemleri oldukça enerji yoğundu ve zararlı kimyasallar kullanıyordu, ancak yeni bir çalışma , bu süreçte büyük miktarda enerji kullanmadan ahşabı şeffaf hale getirmenin bir yolunu gösterdi.

Ahşabın içini görmek

Ahşabın şeffaf olmaması, iki ana bileşeni olan selüloz ve ligninin birleşiminden kaynaklanmaktadır. Linyin ışığı emer ve malzemede kromoforların (ışıkla etkinleştirilmiş bileşikler) varlığı ahşabın kahverengi görünmesini sağlar. Esas olarak selüloz içeren ağaçtaki lifler, içi boş tüp benzeri yapılardır. Bu içi boş borulardaki hava ışığı dağıtır ve malzemenin şeffaflığını daha da azaltır.

Kimyasal, ahşabın üzerine fırçalanabilir ve ardından parlak beyaz bir malzeme (isterseniz sarı ahşap) üretmek için ışık kullanılarak etkinleştirilebilir. Ahşabın hidrojen peroksit ile kimyasal reaksiyonu iyi bilinmektedir. Kağıt yapımında kullanılan odun hamurunun ağartılmasının temelidir - kağıdın parlak beyaz olmasının nedenlerinden biri.

Kağıdın beyaz olmasının bir diğer sebebi de, ağaçtaki içi boş selüloz lifler gibi yapısındaki gözenek veya deliklerin ışığı saçmasıdır. Bu liflerin reçine ile doldurulması, bu saçılmayı azaltır, ışığın ahşaptan geçmesine izin verir ve orijinal mekanik özelliklerini korurken onu şeffaf hale getirir.

Ahşap pencereler

Bu, hidrojen peroksitin lignin ile iyi bilinen kimyasal reaksiyonlarını kullanan çok heyecan verici bir gelişmedir. Yaklaşım aynı zamanda büyük malzeme parçalarına da uygulanabilir, bu da camı değiştirmek için gerçek bir potansiyel sunan şeffaf yapı malzemelerinin üretimine yol açar.

Kimyasal ahşap üzerine fırçalandığından, malzemeye dekoratif efektlerin eklenmesi için fırsatlar olabilir. Bu, malzeme panellerini iç mekan uygulamaları için popüler hale getirirken, aynı zamanda ek yalıtım sunabilir.

Ahşapla reaksiyonu optimize etmek ve endüstriyel olarak otomatikleştirilmiş bir sürece dahil etmek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Ancak bir gün, gelecekte bir evde oturuyor veya ahşap pencereli bir binada çalışıyor olabilirsiniz.

Steve Eichhorn

Professor of Materials Science and Engineering, University of Bristol

Editör: TE Bilisim