Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Yanık: "Şehitlerimizin canlarıyla, gazilerimizin kahramanlıklarıyla şereflendirdiği bu vatan, sizlerin kamu hizmetine katılımıyla daha da gelişmeye, kalkınmaya devam edecek"

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecek Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakını Atama Töreni, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın katılımıyla Bakanlıkta gerçekleştirildi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Bakan Yanık, oldukça anlamlı ve duygu yoğun bir programda bir arada olduklarını söyledi. Atama programının 15 Temmuz'dan bir gün önce yapılmasının hem anlamlı hem de hüzünlü olduğunu dile getiren Yanık, Allah'tan şehitlerin şehadetini makbul etmesini, gazilere uzun ve hayırlı ömürler nasip etmesini diledi.

Bakan Yanık, şehit ve gazilere vefa borçlarını yerine getirmenin gayretinde olduklarını belirterek, bugüne kadar vatan uğruna hayatlarını hiçe sayan kahramanlarla onların emanetleri olan toplam 202 bin 385 vatandaşın yanında olmaya çalıştıklarını ifade etti.

"Şehit yakınlarımızın istihdam hakkını 2'ye çıkardık"

Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için gerek psikolojik gerekse ekonomik ve sosyal destekleri sürdürdüklerini vurgulayan Yanık, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın talimatları üzerine istihdam hakkının kapsamını zaman içerisinde sürekli olarak genişlettik. 2002 yılında şehit yakınlarımızın yalnızca 1 istihdam hakkı varken bu hakkı 2'ye çıkardığımız gibi gazi ve gazi yakınlarımızın vazife malulü ve sivil terör mağdurlarının maluliyetlerine de 1 istihdam hakkı getirdik. 2002 yılına kadar sadece 6 bin 315 istihdam sağlanmışken 2002'den bugüne kadar 39 binden fazla şehit yakını, gazi ve gazi yakınının istihdamını sağladık. Bugün yapacağımız 365 atama ile birlikte toplam istihdam rakamını 45 bin 849'a çıkarmış olacağız."

Yanık, bu atamaların yanı sıra devletin farklı uygulamalarla da şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının yanında olmaya devam ettiğine vurgu yaptı. Bakan Yanık, bu kapsamda şehitlerin bir yakını ile engellilik oranı yüzde 90 veya daha fazla olan malul gaziler ve engelliliğine uygun özel tertibat yaptıran gaziler için bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi muafiyeti sağladıklarını anlattı.

Hak sahiplerini şehir içi toplu taşıma, demir ve deniz yollarının şehir içi, şehirler arası hatlarından ücretsiz yararlandırdıklarını aktaran Yanık, bugüne kadar yaklaşık 194. 500 ücretsiz seyahat kartını sahiplerine ulaştırdıklarını belirtti.

Hatıralarının yaşatılması için kuruluş binalarına, cadde, sokak, park gibi alanlara 2.415 şehidin ismini verdiklerini vurgulayan Yanık, bugüne kadar 30.339 gaziye madalyalarını tevcih ettiklerini söyledi.

"Bugüne kadar 275 bin 144 şehit yakını ve gazimizi evlerinde ziyaret ettik"

Yanık, "Bunların yanında şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımızın kendilerini yalnız hissetmemeleri için düzenli ev ziyaretleri yaparak kendilerine psikososyal destek hizmetlerini vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 275 bin 144 şehit yakını ve gazimizi evlerinde ziyaret etmiş olduk." diye konuştu.

Şehit ve gazilerin çocuklarının geleceğe daha iyi hazırlanabilmelerinin de önem verdikleri konulardan biri olduğunu dile getiren Yanık, bu amaçla yaş gruplarını ve ihtiyaçlarını gözeterek bu yıl birçok eğitsel faaliyeti hayata geçirmeye başladıklarını ifade etti.

Bakan Yanık, her bir istihdamın ülke için güzel katkılara vesile olacağına inandığını belirterek, "Şehitlerimizin canlarıyla, gazilerimizin kahramanlıklarıyla şereflendirdiği bu vatan, sizlerin kamu hizmetine katılımıyla daha da gelişmeye, kalkınmaya devam edecek. Görev yaptığınız her yerde sizler çalışkanlığınız, dürüstlüğünüz ve fedakarlığınızla milli ruhu ve terbiyeyi en güzel şekilde temsil edeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Yanık, beraberindeki şehit yakını, gazi, gazi yakını ve onların çocuklarıyla atama kurasını başlatmak için butonlara bastı.

Toplam 365 kadroya atama yapıldı

Törende, atama teklifinde toplam 97 hak sahibinin ataması, arkeolog, avukat, diyetisyen, ebe, çocuk eğiticisi, çocuk eğitimcisi, hemşire yardımcısı, imam hatip, kuran kursu öğreticisi, mühendis, mimar, öğretmen, redaktör, programcı, psikolog, sağlık teknikeri, sosyolog, teknisyen ve tekniker unvanlı kadrolara yapıldı.

Ayrıca 111 memur, 133 hizmetli unvanlı kadro ile 24 işçi kadrosuna da atama gerçekleştirildi.

Atama sonuçları, "sosyalatama.aile.gov.tr" adresinden öğrenilebilecek.

Editör: TE Bilisim