Seine Nehri'nde mahsur kalan bir beyaz balinayı umutsuzca kurtarmaya çalışan Fransız kurtarma ekipleri, hayatta kalması için çok az umut olduğunu söylüyor.

Kurtarma ekipleri, kayıp balinanın iştahını ve denize dönmek için gereken enerjiyi yeniden kazanmasına yardım etmeyi ummuştu.

Görünür şekilde yetersiz beslenmiş memeli ilk olarak Salı günü Paris'in 70km (44 mil) kuzeyinde nehirde görüldü.

Onu yüzmeye teşvik etmeye yönelik başarısız girişimlerden sonra, kurtarma ekipleri hayatta kalma şansı konusunda karamsar.

Şimdiye kadar kurtarma ekipleri, dört metrelik balinanın yemesi için dondurulmuş ringa balığı ve canlı alabalık teklif etti, ancak hayvan da kabul etmiş görünmüyor.

Yetkililer, mahsur kalan hayvana vitamin enjekte etmenin iştahını artıracağını ve 160 km'lik (100 mil) uzun dönüş yolculuğunu nehirden yukarı ve Kuzey Kutbu habitatına yüzebileceği Manş Denizi'ne kadar yapmasına yardımcı olacağını düşünüyorlar.

Ancak kilit kapıları arasındaki ılık durgun suda bırakmak artık bir seçenek değil.

Sea Shepherd Fransa başkanı Lamya Essemlali AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde taşınması gerekiyor, bu koşullar onun için iyi değil."

Essemlali, uzmanların gözle görülür şekilde zayıf balina için "küçük bir umut" beklediklerini söyledi.

"Denize geri dönme yeteneği konusunda hepimiz şüpheliyiz" dedi. "Bir tekne ile sürsek bile, bu imkansız değilse bile son derece tehlikeli olurdu."

Ancak, "ötenazi" şimdilik ekarte edildi, diye ekledi.

Yetkililer Cumartesi günü balinanın derisinde küçük lekelerin göründüğünü söylediler, ancak bunun Seine Nehri'nin doğal tuzlu su habitatının aksine tatlı suyuna bir tepki olup olmadığı veya hayvanın bozulmasının bir işareti olup olmadığı henüz netlik kazanmadı. sağlık.

Bilimsel gözlemciler, balinanın ürkek davrandığını, yüzeye yalnızca kısa bir süreliğine yükseldiğini ve bir balinadan beklenen şarkıların daha azını yaydığını ve bunun da balinanın sağlığıyla ilgili endişeleri artırdığını söyledi.

Uzmanlar, balinanın doğal yaşam alanından - Kuzey Kutbu ve Kuzey Kutbu'nun soğuk sularından - bu kadar uzaklaşmayı nasıl başardığına şaşırıyor.

Belugas bazen sonbaharda buz formları olarak beslenmek için güneye gider, ancak ana vatanlarından bu kadar uzağa seyahat etmeleri nadirdir. Ancak benzer hikayeler duyulmamış değil.

Mayıs ayında, Normandiya'da Seine Nehri'nde yüzen bir katil balina ölü bulundu. Dört metrelik erkek orkayı sesli uyaranlarla denize geri götürme planı başarısız oldu ve uzmanlar daha sonra bunun ciddi şekilde hasta olduğu sonucuna vardı.

İngiltere yetkilileri, 2019 yılında Gravesend yakınlarındaki Thames Nehri'nde ölü bir balina bulunduğunu söyledi.

Bu, aynı suda yüzerken görülen bir kambur balinanın ölümünden sadece haftalar sonra geldi. Muhtemelen yüksek gelgitler sırasında bir seyir hatası nedeniyle Thames'e girdiği düşünülüyordu.

By Leo Sands & George Wright
BBC News

Editör: TE Bilisim