'Bugünün işini yarına bırakma' neredeyse hepimiz duymuşuzdur bu sözü. Ancak söylendiği kadar kolay mıdır yapılması? Çoğumuz önümüzdeki işi ertelemeye çalışırız. Hatta sırf yapmamız gereken işi yapmamak için onun dışında pek çok işi yaparız. Mesela ders çalışmaya başlamadan önce masayı toparlarız sonra biraz daha abartır tüm odayı hatta tüm evi toparlarız.

Durum böyle olunca da işimiz ya son ana kalır ya da yetişmez. Bu durumu yapan sadece kendimiz değiliz. Neredeyse herkes işini son ana bırakır. Bazı dahiler bile işini son ana bırakır. Örneğin, Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni eserinin notalarını yazmayı sahneleyeceği gün yeni bitirmişti. Bu yüzden orkestra üyeleri de daha önce hiç prova yapamamıştı. Bazen Mozart gibi dahiler bile bazen işlerini son ana bırakabiliyor.

Negatif Duygularımızın Esiri Oluyoruz

Yapmamız gereken işi yapmak için kendimizi yeterli görmeyiz. Örneğin üniversite sınavına çalışırken, ben zaten başaramayacağım, çalışsam da anlamıyorum gibi negatif şeyleri düşünürüz. İşte tam da bu negatif duygularımız, o an ki ruh halimiz bizi ertelemeye mecbur bırakıyor. Negatif duygularımızın esiri oluyoruz ve bu negatif duygular bir dahaki sefer karşımıza daha güçlü şekilde çıkıyor.

Bu Durumu Nasıl Düzeltebiliriz?

Ya ben zaten hep böyleyim diyerek durumu kabul etmemeliyiz. Böyle yapmak sadece zararımıza olur. Bu durumu düzeltmek bizim elimizde ve aşamalı olarak gerçekleşir.

Parçalara Ayır Ve Yönet

Ertelemek, yapacağımız işi büyük görmekten ve yapamayacağımızı düşünmekten kaynaklanır. Bu yüzden öncelikle yapacağımız işi yapabileceğimiz şekilde küçük parçalara ayırmamız gerekir. Böylece yapacağımız iş bize daha kolay görünür. Basit parçalara ayırdıktan sonra işe en zor olandan başlamak gerekir.

Dikkat Dağıtan Şeylerden Kurtul

Günümüzde en çok dikkat dağıtan internettir. Eğer yapmamız gereken iş internet değilse internet araçlarını masadan kaldırmak gerekir.

İşin Sırrı Başlamakta

Bu zamana kadar bir şeyleri ertelemiş ve hatta ertelemeye devam ediyor olabilirsiniz. Bu konuda kendinizi suçlamak yerine işimize yönelmek gerekir. Unutmayın ki ertelemek karakter sorunu değildir.

Editör: TE Bilisim