Resmi ölü sayısı, geçen hafta Senegal kıyıları açıklarında bir geminin batması sonrasında revize edildi. Bugüne kadar 2020 yılında kaydedilen en ölümcül gemi kazası.

Uluslararası Göç Ofisi (IOM) Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen hafta içinde kabaca 200 göçmen bulunan bir geminin Senegal açıklarında batması sonucu 140'tan fazla kişinin öldüğünü söyledi. Bu yıl kaydedilen en ölümcül gemi enkazını temsil ediyor.

IOM, resmi bir açıklamayla birlikte bir tweet'te "geçen hafta Orta Akdeniz'de kaydedilen dört gemi enkazının ardından yaşanan bu trajediden derinden üzüldüğünü" söyledi.

Senegalli yetkililer daha önce en az 10 kişinin öldüğünü, 60 kişinin kurtarıldığını söylemişti. 

Artan geçiş sayısı

AB Dışişleri başkanı Josep Borrell Fontelles, olayların gidişatından duyduğu üzüntüyü ifade etmek için Twitter'da, "Denizde yaşanan bir trajedi daha. Umutsuzluktan yararlanan insan tacirleri, daha çok mücadele etmemiz gereken bir beladır ”dedi.

Pazartesi günü Senegal hükümeti, Doğu Atlantik'teki tehlikeli bir yoldan - İspanya'nın Kanarya Adaları'na geçiş yoluyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin "yeniden dirilişi" uyarısında bulundu.

Takımadalar, Batı Afrika kıyılarının yaklaşık 100 kilometre (60 mil) uzağındadır ve yolculuk genellikle göçmenlerle dolu ahşap teknelerde yapılır.

Gemide yangın çıktı

IOM, son vakada, tekne Cumartesi günü sahil kasabası Mbour'dan ayrıldı, ancak gemide yangın çıktığı için yola çıktıktan sadece saatler sonra trajedinin başladığını söyledi. Senegal hükümetine göre, geminin yakıt varillerinde yangın başladı.

Tekne sonunda Senegal'in kuzeybatı kıyısındaki Saint-Louis kasabası yakınlarında alabora oldu.

Ağustos ayında Birleşmiş Milletler, ülkeleri , 2020'nin en ölümcül gemi enkazında olan Libya kıyılarında 45 göçmenin ölümünün ardından Akdeniz'deki göçe yaklaşımlarını gözden geçirmeye çağırdı .

Editör: TE Bilisim