Bu senaryo gerçeğe dönüşürse, milyonlarca kıyı sakinini tehlikeye atabilir.

Deniz seviyesi nedeniyle sera etkisine 2100 yılında en fazla 38 santimetre artabileceğini, uyarıyor sadece NASA tarafından yayınlanan yeni bir çalışma.

Özellikle CO2 olmak üzere çeşitli gazların emisyonları mevcut hızlanma oranında tutulursa ve Grönland ve Antarktika buz tabakalarını eriyene kadar ısıtmaya devam ederse böyle olur.

Bu araştırmaya göre, deniz seviyesinin bu 38 santimetrelik yüksekliğinden yaklaşık 30'u Antarktika buzullarının erimesiyle üretilirken, geri kalanı Grönland'dan gelecekti. 

Buffalo Üniversitesi'nde proje lideri ve bilim insanı olan Sophie Nowicki, "Gelecekte deniz seviyelerinin nasıl yükseleceği konusundaki en büyük belirsizliklerden biri buz tabakalarının ne kadar katkıda bulunacağıdır," dedi. "Ve buz tabakalarının katkısı gerçekten iklim açısından ne olacağına bağlı" diye ekledi.

Bu çalışma Interitmo Projesi'nin bir parçasıdır. NASA tarafından yönetilen sistem, sıcak havanın eriyen buz tabakaları üzerindeki etkisini yansıtmayı hedefliyor. 

"Batı Antarktika'daki Amundsen Denizi ve Doğu Antarktika'daki Wilkes Ülkesi, ısınan okyanus sıcaklıklarına ve değişen akıntılara karşı en hassas olanlardır ve büyük miktarlarda buz kaybetmeye devam edecek," NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bir bilim adamı olan Hélène Seroussi, dedi. Yeni bulgulardan, araştırmacıların projeksiyonları iyileştirmek için çabalarını doğru yönde odaklayabileceklerini de sözlerine ekledi.

Çalışmada açıklanan senaryo gerçekleşirse, kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca hayvanı ve insanı tehlikeye atabilir. Mart ayında yayınlanan bir başka çalışmada,  iklim değişiklikleri devam ederse 2100 yılına kadar kumsalların neredeyse yarısının yok olabileceği tahmin ediliyor .

Editör: TE Bilisim