SAĞLIK EKİP İŞİDİR. EKİBİN HER BİREYİ İÇİN İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET İSTİYORUZ!

Sağlık işkolunda örgütlü olan örgütler Adana Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde bir araya gelerek "Sağlık ekip işidir diyoruz, Sağlık Bakanlığının yine sağlık emekçilerinin arasındaki iş barışını bozacak açıklamasına karşı tüm emekçiler için insanca maaş istiyoruz" dediler.

Basın açıklamasına TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten'in yanı sıra Adana Tabip Odası ve Genel Sağlık İş'de destek verdi.

SES Adana Şube Başkanı Mürşit Ensi Akyüz; "Hekim maaşları ve ek göstergesi için Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarını dinledik. Yıllardır tüm sağlık emekçileri için 3600-7200 arası ek gösterge talep etmekteyiz" dedi.

SES Adana Şube Başkanı Akyüz'ün ardından Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş ve TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten'de birer konuşma gerçekleştirdi.

Akyüz açıklamasına şu şekilde devam etti;

Bakanın açıklamasında ek gösterge düzenlemesinin sadece hekimler ve hemşireler için yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırınınsa biraz üzerinde maaş alan sağlık emekçilerinden sadece hekimlere yönelik maaş artışı ifade edildi.

Yıllardır yürütmekte olduğumuz mücadele sonunda bir şeyler açıklanmaya mecbur kalınması bile, sağlık emekçilerinin gücünü göstermektedir. Bugün açıklanan sözlerin takipçisi olacağız.

Bakanlığın açıklamasından sonra hekimler bile, acaba gerçekten bir artış alacak mıyız diye araştırmaya başladı. İzin almadan açıklama yapamayan, televizyonlarda halka “biz bunlara üç bin beş bin zam yapıyoruz” diyen bir bakanlık varken, neredeyse hiçbir hekim bu zammı alacağına inanmıyor. Çünkü sağlık emekçilerinin karnı yalanlara artık tok! Öyle bir bakanlık ki, yaptığı açıklamaya hiçbir çalışanı inanmıyor. Daha önce de tvlerde halka sanki çok para veriyormuş izlenimi yaratan bakanlığın, bir ödememizden kesip diğer ödememize verdiğini çok gördük. Zam veriyormuş gibi yapıp halka yalan söylemek maalesef bakanlığımız için sıradan hâle geldi.

Önce “sağlık çalışanları” için geçeceği güya “müjdelenen” ücret artışının sadece hekim maaşlarını –o da şüpheli bir şekilde- artıracağını öğrendik. Sağlık Bakanı bilmiyorsa öğretelim: sağlık çalışanları demek sağlık hizmetini veren bütün ekip demektir. Siz istediğiniz kadar birbirine düşürmeye çalışın, sağlık emekçileri birbirinin değerini çok iyi bilir. Sağlık hizmetlerinde ısrarla doldurmadığınız kadroların yerine özveriyle çalışan da, az insanla çok iş yapan da bu ekiptir. Şiddete karşı savunmasız bıraktığınız, pandemide covid olurken arkasından sadece twit attığınız sağlık çalışanları bu ekiptir. Bir düzenleme yapılacaksa ekibin her bireyi için adil bir şekilde yapılmalıdır. Ekip arasında derin uçurumlar yaratacak düzenlemeler yapılmamalıdır. İş barışını bozan bu tarz ayrımcı düzenlemeler sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir.

Buradan Sağlık Bakanı’na, hükümete ve TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere sesleniyoruz.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılsın. Yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın.

Editör: TE Bilisim