Milyonere Değil Asgari Ücretliye Konut

Hükümetin konut sorununu çözmeye yönelik açıkladığı 3 ayrı paket ve 0,99 faizli kredi açıklamasından sonra tartışmalar sürüyor. SES PARTİSİ “Milyonere Değil Asgari Ücretliye Konut” başlığı ile iktidara geldiklerinde işçi, çiftçi, memur için 5 yılda 5 milyon konut yapacaklarını açıkladı.

SES PARTİSİ Bölgesel ve Ulusal Kalkınma Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin AYDIN, milyonerlerin değil, alt gelir gruplarının alım gücüne göre konut üretiminin öncelikleri olduğunun altını çizdi. Dr. Aydın açıklamasına şöyle devam etti:

Dr. Nurettin AYDIN

Bu Konutları Kim Alacak?

“TÜİK istatistiklerine göre Türkiye’nin %26,8’i kirada oturuyor. Yine TÜİK’in Hane Halkı Kullanılabilir Gelir istatistiklerine göre ülke nüfusunun yarısı kişi başı 1.159 ile 4.655 TL arasında bir gelirle yaşamaktadır. Ortalama 4 kişilik çekirdek aileyi baz alsak, anne-babanın ikisinin de çalıştığı bir durumda her biri 4.655 TL alsa dahi, toplam hane geliri 9.310 TL ediyor. Artık neredeyse Anadolu’nun hiçbir yerinde 3+1 yeni bir ev 1 Milyonun altında değil. Bu çekirdek aile 1 Milyon kredi kullansa aylık taksiti 14.250 TL eder. 500 Bin kredi kullansa aylık taksiti 7.125 TL ediyor. Kamuda çalışan beş yıllık bir mühendisin maaşı 10 Bin TL, Öğretmenin maaşı 8 Bin TL. Şimdi soruyoruz, bu konutları kim alacak? Kim alabilecek?

Biz araştırdık; 5 yılda 5 Milyon konut yaparsak, memuru, öğretmeni, polisi, hemşireyi, asgari ücretliyi, çiftçiyi, esnafı kendi evinin sahibi yapabiliriz.

Asgari Ücretlinin Alım Gücüne Göre Taksit

TOKİ standartlarında, depreme dayanıklı, 3+1, 100 metrekare evi 300 Bin TL’ye mal edebiliriz. Sektör uzmanlarına sorduk, yılda 1 Milyon konut yapacak kapasitemiz vardır.

Evi olmayanlara, her yıl bir milyon konut üretip teslim edeceğiz.

20 Yıl Taksitle, Sıfır Peşinat, Sıfır Ara Ödeme

300 Bin TL’yi 20 yıla dağıtacağız ve artış oranı, asgari ücretin artış oranında olacak. Sıfır peşinat ve sıfır ara ödeme ile oturduktan sonra taksitler başlayacak. Evi sigortalatacağız, ev sahibi vefat ederse veya taksitlerini ödeyemez durumda malul duruma düşerse, borcu tek kalemde sıfırlanacaktır. Ailesine borç değil, ev bırakacak.

Finansmanı Nerden Bulacağız?

Yılda 1 Milyon konut, 300 Bin liradan, 300 Milyar TL eder. Bunun finansmanını “Geçiş garantili köprülerin, uçuş garantili hava alanlarının, hasta garantili hastanelerin” finansmanı nerden bulunduysa, bu projenin finansmanı da oradan bulunacak. Milyonluk konut alacakların kredi finansmanı nereden bulunuyorsa, biz de oradan bulacağız. Müteahhidin inşaatını bitirmesi için milyarlar nerden bulunuyorsa biz de oradan bulacağız.

Piyasayı Canlandıracağız

Yılda 1 Milyon konut üretimi için çalışacak işçiyi, tedarikçiyi, imalatçıyı düşündüğümüzde işsizliği hızlı şekilde azaltacağız. Piyasaya yılda 300 Milyar TL verdiğimiz için inşaat sektörüne bağlı sektörler hızla canlanacak ve diğer sektörlere yansıyacak. Ayrıca ilk yıldan itibaren ödediğimiz para geri gelmeye başlayacak.

Biz ilke olarak ülke ekonomisinin inşaat sektörü üzerinden kalkınmayacağını, stratejik ve uzun erimli sektörler ile kalkınmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ancak ülkenin önemli bir kesiminin de konut sorununu çözmeliyiz. Bunu da altını, dövizi olanlar, milyonluk ev alabilecekler yerine, asgari ücretli işçi, çiftçi, esnaf ve memuru önceleyerek yapacağız” şeklinde vurguladı.

Editör: TE Bilisim