Özellikle tarım, hizmet ve sanayi kesimlerinde kayıt dışı oranının yoğunlaştığını kaydeden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, meclis araştırması açılmasını istedi

“Türkiye’de can ve mal güvenliği ‘hiç’e sayılıyor!”

“Kayıtdışı ile mücadele edilsin”

Şevkin, kayıtdışı çalışmaya karşı meclisi göreve çağırdı

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de işgücü piyasasının temel sorunlarından birinin de kayıt dışı istihdam olduğunu bildirdi. Ülkemizde her üç kişiden birinin kayıt dışı çalıştığının çeşitli araştırmalar sonucu ortaya çıktığını kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) konuyla ilgili komisyon kurması için ‘Araştırma Önergesi’ sundu.

“SOSYAL GÜVENLİKTE ÇOK GERİLERDEYİZ”

Kayıtlı istihdam imkânlarındaki daralma nedeniyle kayıt dışı istihdamın neredeyse zorunlu hale getirildiğini savunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Şevkin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2018 verilerine göre kayıt dışı genel istihdam oranının Türkiye genelinde yüzde 33,42 iken Adana ve Mersin ortalamasının ise yüzde 38,99 olduğuna dikkat çekti. Bu oranın ülkemizin çalışma ve sosyal güvenlikte diğer Avrupa ülkelerinden çok daha gerilerde kaldığının da kanıtı olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, özellikle tarım, hizmet ve sanayi kesimlerinde kayıt dışı oranının yoğunlaştığı gözlenirken ücret dışı işgücü maliyetlerini aşağıya çeken çeşitli sigorta prim teşviklerinin de olumsuz durumu tetiklediğini söyledi.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR!

Kayıt dışılığın can ve mal güvenliğini hiçe saymak anlamı taşıdığını ifade eden Dr. Şevkin, öte yandan erkeklere oranla kadınların daha fazla kayıt dışı olarak çalıştığının bilindiğini ifade etti.

Çalışanların vergi dairesi, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) gibi ilgili kamu kurumlarına hiç bildirilmemesi ya da gün veya ücret olarak eksik bildirilmesi anlamına gelen kayıt dışılığın ülke ekonomisine de büyük darbe vurduğunu kaydeden Dr. Şevkin, Gayri Safi Millî Hâsıla (GSMH) kayıtlarının da dışında kalan bu sorunun ortadan kaldırılması için meclis araştırması açılmasını istedi.

Editör: TE Bilisim