aşkın bir  bilim insanları, ünlerine rağmen, tüm balıkların soğukkanlı olmadığını biliyorlar. Bazı köpekbalığı ve ton balığı türleri, beyaz köpekbalığı ve mavi yüzgeçli orkinos, vücutlarının kas, göz ve beyin gibi kısımlarını ısıtma yeteneğini geliştirmiştir.

Yaklaşık 35 balık türü - açıklanan tüm balıkların % 0,1'inden daha azını oluşturan - bu yeteneğe sahiptir ve bu da etraflarındaki sudan daha sıcak kalmalarını sağlar. Ancak yakın zamana kadar, bu yeteneğin gelişmesinin nedeni bir gizemdi.

Bazı bilim adamları, sıcak kanlı olmanın, daha sıcak kaslar daha güçlü olma eğiliminde olduğu için , balıkların daha hızlı yüzmesine izin verdiğine inanıyordu . Diğerleri , daha geniş bir sıcaklık aralığında yaşamalarına izin verdiğini ve onları iklim değişikliğinin neden olduğu okyanus ısınmasının etkilerine  hale getirdiğini düşündü . Bunu akılda tutarak, deniz biyologlarından oluşan uluslararası bir ekip ve ben, neden bazı balıkların çoğu sıcak kanlı olmadığı sorusunu yanıtlamak için yola çıktık.

Araştırmamız, balıkların vücutlarını ısıtma yeteneğinin rekabet avantajı sağladığını buldu - soğukkanlı akrabalarından daha hızlı yüzebiliyorlar. Ancak bu, sonuçlarımıza göre, iklim değişikliği altında değişen okyanus sıcaklıklarına soğukkanlı balıklardan daha iyi uyum sağlayabilecekleri anlamına gelmiyor.

Balık yakalamak

Avustralya, ABD, Tazmanya, Hawaii ve Japonya'dan gelen ekibimiz, daha önce toplanmış olan verileri kullanmanın yanı sıra, vahşi köpekbalıkları ve kemikli balıklardan da veri topladı. Yakaladığımız hayvanların yüzgeçlerine biyolog cihazları – su geçirmez, uzaktan veri kaydedebilen elektronik cihazlar – bağladık. Hayvanlar çengelle yakalandı ve bir teknenin yanına sabitlendi. Bu, cihazları takmamıza ve hemen ardından hayvanları serbest bırakmamıza izin verdi.

Bu cihazlar, balıkların habitatlarında karşılaştığı su sıcaklıkları, balıkların günün büyük bölümünde yüzdüğü hızlar ve balıkların yüzdüğü suyun derinlikleri gibi bilgileri topladı.

Köpekbalıkları ve ton balığından veri topladık. Andrew Fox, Author provided (no reuse)

Bu sıcakkanlı ve soğukkanlı hayvanların hız ve sıcaklık verilerini karşılaştırarak, bu hayvanların yüzdükleri sıcaklık aralığını ve vücut ağırlıklarını hesaba katarak hangi hızlarda yüzdüklerini hesaplayabildik. Sıcakkanlı balıkların soğukkanlı balıklardan 1,6 kat daha hızlı yüzebildiği ortaya çıktı. Bu, sıcak kanlı olmanın evrimsel avantajının ilk doğrudan kanıtlarından bazıları.

Bu ekstra hız, avlanma ve göç gibi şeyler söz konusu olduğunda avantajlar sağlar. Bunun onları daha iyi avcılar veya gezginler yapması muhtemeldir. Daha hızlı yüzme hızları, balıkların avını tanımlamasına da yardımcı olur. Ne kadar hızlı yüzerlerse, bir görüntü gözlerinde o kadar hızlı hareket eder, bu da onların görüntüyü -belki de bir avın- daha yavaş emsallerinden daha hızlı işlemesine ve tanımlamasına olanak tanır.

Bu sıcak kanlı balıkların, vücut sıcaklıklarını dengeleyerek değişen ortam sıcaklıklarıyla daha iyi başa çıkabileceği  . Bu, küresel okyanus ısınması gibi mevcut iklim değişikliği senaryoları altında faydalı olacaktır.

Durum böyle olabilir, ancak sonuçlarımız vücutlarını ısıtma yeteneğinin daha geniş bir sıcaklık veya derinlik aralığını işgal etmelerine izin vermediğini gösteriyor. Bu, sıcak kanlı balıkların değişen okyanus sıcaklıklarıyla yüzleşmek için sahip olduğu direnci abartıyor olabileceğimiz anlamına geliyor.

Bu hayvanların çoğu zaten okyanus ısınmasından kaynaklanan tehditlerle ve insan kaynaklı risklerle karşı karşıya. Atlantik mavi yüzgeçli orkinos nesli tükenmekte olan bir türken beyaz köpekbalığı savunmasız olarak sınıflandırılır . Bu bulguların dikkate alınmasının, bu benzersiz ancak tehdit altındaki hayvanların korunması ve korunmasına ilişkin gelecekteki çalışmaları daha iyi bilgilendireceğini umuyoruz.

Lucy Harding

PhD Candidate in Fish Physiology, Trinity College Dublin

Editör: TE Bilisim