BM çalışma ajansı ILO, son haftalarda sıcaklıkların 50 santigrat dereceye yükseldiği Irak'taki çalışma koşulları konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu söylüyor.

ILO'nun Irak'taki Ülke Koordinatörü Maha Kattaa, işçileri korumak için eylem çağrısında, aşırı sıcakta çalışanlar için riskleri azaltmak için önlemler alınması çağrısında bulundu. 

Tehlikeli sektörler

Son İşgücü Anketine göre,  Irak'ta dört işçiden biri ya inşaatta ya da tarımda çalışıyor - zaten dünyanın en tehlikeli sektörleri arasında sayılıyor.

BM ajansının 2019 tarihli bir raporu  , “iklim değişikliğinin neden olduğu küresel sıcaklıklardaki artışın, ısı stresini daha yaygın hale getireceğini” vurguladı ve bu da insana yakışır işlere yönelik ilerlemeyi tehdit ediyor.

Bu arada, koşullar güvenliği bozduğundan, işçilerin sağlık ve esenliği muhtemelen zarar görecektir.

Geçici işçileri korumak

Kattaa, Irak'ın bazı bölgelerindeki işçilere sıcak nedeniyle izin verildiğini, ancak bir günlük çalışmayı kaçırmayı göze alamayan kayıt dışı, geçici, mevsimlik veya gündelik işlerde çalışan kişileri korumak için önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Bu, uygun giysilerin sağlanmasını içerebilir; içme suyuna ve gölgeli alanlara erişim; ve uygun mola zamanları ile daha serin saatlerde çalışmaya teşvik edilmek. 

Ayrıca, özellikle en büyük risklerle karşı karşıya olan sektörlerde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatın iş teftişleri yoluyla uygulanmasını sağlamayı da içerir.

İş sağlığı ve güvenliğini modernize etmek

Irak, farklı sektörlerde çalışanları koruma ihtiyacına odaklanan bir dizi ILO Sözleşmesini onaylamıştır.

Son zamanlarda, bu,  ülkenin insana yakışır iş ve uluslararası çalışma standartlarına olan bağlılığını yeniden teyit eden 2001 tarihli Tarımda Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin (No. 184) onaylanmasıyla yapıldı.

Bayan Kattaa, ILO'nun iş sağlığı ve güvenliği ve iş teftişi politikalarının geliştirilmesinde ortaklarını desteklemeye kararlı olduğunu yineledi.

Bunlar, mevcut sistemlerin modernleştirilmesine ve işçiler ve işverenleri için koşulların iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Kattaa, bu çabaların işyerindeki ısı stresine özgü olmamasına rağmen, Irak'taki tüm işçiler için daha fazla ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.

İşçilerin güvenliği ve sağlığı herkesin sorumluluğundadır” dedi.

“Çalışma koşullarının uygun ve güvenli olmasını ve çevremizin daha fazla bozulmaya karşı korunmasını sağlamak için küçük de olsa hepimize düşen bir rol var”.

Editör: TE Bilisim