Sidney, Melbourne, Adelaide ve Brisbane'de protestocular sokağa çıkma yasağının sona ermesini talep ederken kaotik sahneler yaşandı.

Sidney'de Covid vakaları rekor sayılara yükselirken ve yetkililer "devam eden ve büyüyen bir sorun" konusunda uyarırken, karantina karşıtı protestocular Avustralya'nın büyük şehirlerinde yürüdüler.

Binlerce öfkeli, maskesiz insan, Cumartesi öğleden sonra, beşinci haftasına giren kentin kilitlenmesine son verilmesi talebiyle Sidney'in merkezi iş bölgesinde yürüdü. Polis, bariyerleri aşan veya polis memurlarına plastik şişe atan protestocuları çok sayıda tutukladı.

Her ikisi de karantinada olan Melbourne ve Adelaide'de ve olmayan Brisbane'de benzer sahneler yaşandı.

Göstericiler Sidney'de toplanırken, Yeni Güney Galler sağlık bakanı Brad Hazzard, rekor sayıda yeni koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı - son 24 saat içinde 163 - ve insanlara evde kalmaları için yalvardı.

Hazzard, "Topluluğumuzun, özellikle güneybatı ve batı Sidney'de evde kalmaya, mesajı duymaya ve evde kalmaya gerçekten ihtiyacımız var" dedi.

NSW polisi, Sidney'deki yetkisiz protestoya yanıt olarak, uzman kaynakların desteğiyle merkezi metropolitan bölgenin dört bir yanından memurların görevlendirildiğini söyledi.

"NSW polis gücü, bireylerin ve grupların özgür konuşma ve barışçıl toplanma haklarını kullanma haklarını tanır ve destekler, ancak bugünkü protesto mevcut Covid-19 halk sağlığı emirlerini ihlal ediyor" dedi.

"NSW polisinin önceliği her zaman daha geniş bir topluluğun güvenliğidir."

Hazzard, Cumartesi sabahı planlanan protestoları “gerçekten aptalca” olarak kınadı.

“Bir demokraside yaşıyoruz ve normalde kesinlikle insanların protesto haklarını destekleyen biriyim… ama şu anda çatıya çıkan davalar var ve dışarı çıkmanın ve muhtemelen yakın olmanın sorun olmadığını düşünen insanlar var. Bir gösteride birbirlerine. ”

NSW polis komiseri yardımcısı Gary Worboys, polisin insanların halk sağlığı emirlerine uyduklarından emin olmak için organizatörlerle birlikte çalışmak istediğini ve bunun "felaket" bir kitlesel yayılma olayına dönüşmediğini söyledi.

Melbourne'de binlerce protestocu merkezi iş bölgesinde “özgürlük” sloganları attı.

Olay yerindeki bir AAP fotoğrafçısı, kalabalığın maskesiz ve sözlü olarak agresif olduğu mitingi başlangıçta “ürkütücü” olarak nitelendirdi, ancak daha sonra atmosferin yumuşadığını söyledi.

Victoria Parlamento Binası önünde toplanan bazı protestocular meşaleler yaktı.

Protestocular, "Bu bir virüsle ilgili değil, hükümetin insanları tamamen kontrol etmesiyle ilgili" yazan bir pankart açtı.

Victoria, Cumartesi günü yerel olarak edinilmiş 12 yeni Covid-19 enfeksiyonu kaydetti ve bunların 10'u tüm bulaşıcı dönemleri boyunca karantinadaydı. Tüm enfeksiyonlar mevcut salgınlarla bağlantılıdır. Victoria, 16 Temmuz'dan beri karantinada.

Güney Avustralya'nın başkenti Adelaide'de, polisin yasadışı faaliyetler nedeniyle tutuklama yapacakları uyarısıyla bir araba mitingi de planlanıyor.

Cumartesi günü, Güney Avustralya başbakanı Steven Marshall, Tenafeate şaraphane kümesiyle bağlantılı yeni bir Covid-19 vakası bildirdi.

Eyalet, Marshall'ın Salı günü kaldırılma yolunda olduğunu söylediği yedi günlük bir kilitlenmenin ortasında.

Avustralya'nın Covid aşısının yavaş yavaş piyasaya sürülmesi, şimdiye kadar nüfusun yalnızca %12,4'ünün tam olarak aşılanmış olmasıyla yoğun bir şekilde eleştirildi.

Editör: TE Bilisim