Yerel yetkililer Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güç durumdaki şehri Sievierodonetsk'i nehrin karşısındaki başka bir şehre bağlayan bir köprüyü havaya uçurarak siviller için olası bir tahliye yolunu kestiğini söyledi.

Sievierodonetsk, Ukrayna'nın doğu bölgesi Donbas'ın kontrolü için verilen savaşın merkez üssü haline geldi. Şehrin bazı bölümleri, Kremlin'in 24 Şubat'ta işgalini başlatmasından bu yana yaşanan en kanlı çatışmalarda toz haline geldi.

Luhansk eyaleti valisi Serhiy Gaidai, Ukrayna ve Rus güçlerinin Pazar günü orada sokak sokak savaşmaya devam ettiğini söyledi.

Rus kuvvetleri şehrin çoğunu ele geçirdi, ancak Ukrayna birlikleri yüzlerce sivilin barındığı bir sanayi bölgesi ve kimya fabrikasının kontrolünde kalmaya devam ediyor.

Ancak Gaidai, Rusların Sivierodonetsk ile ikiz şehri Lysychansk'ı birbirine bağlayan Siverskyi Donets Nehri üzerindeki bir köprüyü yıktığını söyledi.

Bu, üç köprüden sadece birini ayakta bırakır ve sivilleri tahliye etmek veya Ukrayna birliklerinin nehrin batı yakasındaki mevzilere çekilmesi için kullanılabilecek yolların sayısını azaltır.

Gaidai, Lysychansk'ta Rus bombardımanının bir kadını öldürdüğünü ve dört evi ve bir alışveriş merkezini yıktığını söyledi.

Sievierodonetsk yönetiminin başkanı, şehrin üçte birinden biraz fazlasının Ukrayna kuvvetlerinin kontrolünde kaldığını ve yaklaşık üçte ikisinin Rus elinde olduğunu söyledi.

Ulusal televizyona konuşan Oleksandr Stryuk, "Bizim (kuvvetlerimiz) savunma hattını güçlü bir şekilde tutuyor" dedi.

NEHİR KARŞISINDA

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ilk kampanya hedeflerini küçültmeye zorlanan Moskova, dikkatini 2014'ten bu yana Rus yanlısı ayrılıkçıların geniş bir bölgeyi ellerinde bulundurduğu Donbas'taki kontrolü genişletmeye yöneltti.

Sievierodonetsk, Donbas'ın Luhansk eyaletinde hala Ukrayna'nın elinde bulunan son şehirdir ve kaybı önemli bir stratejik darbe olacaktır. Rusların kazanacağı zafer, onları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı hedeflerinden birine büyük bir adım daha yaklaştıracak.

Rusya'nın Interfax ajansının bildirdiğine göre, Rus seyir füzeleri batı Ukrayna'nın Ternopil bölgesinde ABD ve Avrupa silahlarının bulunduğu büyük bir depoyu imha etti.

Ternopil valisi, Karadeniz'den Chortkiv şehrine atılan roketlerin bir askeri tesisi kısmen tahrip ettiğini ve 22 kişinin yaralandığını söyledi. Yerel bir yetkili, orada depolanan silah olmadığını söyledi.

Moskova defalarca ABD'yi ve diğer ülkeleri Ukrayna'ya silah sağladığı için eleştirdi. Putin bu ayın başlarında, Batı'nın yüksek hassasiyetli mobil roket sistemlerinde kullanılmak üzere Ukrayna'ya daha uzun menzilli füzeler sağlaması halinde Rusya'nın yeni hedefler vuracağını söylemişti.

Ukraynalı liderler, son günlerde Rus topçuları ülkenin doğusunu vururken, ağır silahların teslimatını hızlandırmak için Batılı ülkelere çağrılarını yinelediler.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre, Sievierodonetsk'in güney ve güneybatısında, Rus kuvvetleri bir dizi yerleşim yerinin çevresine havan ve topçu ateşi açtı. Ancak Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya'nın bazı topluluklara doğru ilerleme çabalarını püskürttüğünü söyledi.

Ukrayna kuvvetleri beklenenden daha dirençli olduğunu kanıtladı, ancak ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Sovyet döneminden kalma silah ve mühimmat stoklarının sonunu kullandıkları için tutarlı Batı desteğine ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Putin, Rusya'nın eylemlerinin Ukrayna'yı silahsızlandırmayı ve "denazize etmeyi" hedeflediğini söyledi. Kiev ve müttefikleri buna, bölgeyi ele geçirmek için kışkırtılmamış bir saldırganlık savaşı diyor.

Yine Pazar günü, Donbas'taki Rus destekli ayrılıkçı Donetsk bölgesinin lideri, Ukrayna için savaşırken yakalandıktan sonra geçen hafta ölüme mahkum edilen iki İngiliz vatandaşını affetmek için hiçbir neden olmadığını söyledi.

Kendini Donetsk Halk Cumhuriyeti ilan eden bir mahkeme Perşembe günü Aiden Aslin ve Shaun Pinner - ve Faslı Brahim Saadoun'u cumhuriyeti devirmeye çalışan "paralı askerlik faaliyetlerinden" suçlu buldu. 

İngiltere, Aslin ve Pinner'ın düzenli askerler olduğunu ve çatışmalara katıldıkları için Cenevre Sözleşmeleri uyarınca yargılanmaktan muaf tutulmaları gerektiğini söyledi. Ayrılıkçılar ciddi suçlar işlediklerini ve temyize gitmek için bir ayları olduğunu söylüyorlar.

Rus haber ajansları tarafından aktarılan Denis Pushilin, "Böyle bir af kararıyla çıkmam için herhangi bir gerekçe, ön koşul görmüyorum" dedi.

Aslin'in ailesi, kendisinin ve Pinner'ın "paralı asker olmadıklarını ve asla olmadıklarını" söyledi.

Editör: TE Bilisim