• İranlı ve Sudanlı işkence kurbanlarını içeriyor
  • Britanya'daki binlerce başka sığınmacı da benzer iddialarda bulunma hakkına sahip olabilir

LONDRA: Sığınmacılar, 2014 ile 2017 yılları arasında hukuka aykırı gözaltı iddiaları üzerine İngiliz hükümetine karşı bir grup yasal işlem başlattı.

Sudanlı ve İranlı işkence mağdurlarını içeren grubun üyeleri, İngiltere tarafından tutuklanıp gözaltına alındıktan sonra tazminat talep etti. İçişleri Bakanlığı rehberliği ve mültecilerin geldikleri ilk AB ülkesinde sığınma talebinde bulunmaları gerektiğini belirten Dublin III düzenlemesi altındaki Sınır Gücü.

Sınır dışı edilmeleri gerekçelendirmek için kullanılan Dublin III yönetmeliği, yalnızca sığınmacıların kaçma riskinin önemli olması ve sınır dışı edilmelerinin orantılı olması durumunda kullanılabilir.

Davacılar arasında siyasi tutuklu olarak tutuklanan ve kendi ülkesinde işkence gören bir İran vatandaşı ve bir muhalefet partisine sadakat suçlamasıyla tutuklanıp işkence gören bir Sudan uyruklu yer alıyor.

Londra firması Leigh Day'den avukatları Waleed Sheikh şunları söyledi: “Müvekkillerimizin çoğu, seçim dışı değil, İngiltere'deki çoğumuzun neyse ki hiçbir zaman yaşayamayacağı en korkunç deneyimler nedeniyle ülkelerinden kaçmaya zorlanan savunmasız bireylerdir.

Şeyh sözlerini şöyle sürdürdü: "Özgür bir ülkede güvenlik ve güvenli bir gelecek bulma umuduyla dünyanın dört bir yanından cesur ve tehlikeli bir yolculuk yaptıktan sonra, bunun yerine gözaltı merkezlerine kondular."

İngiltere'deki diğer binlerce sığınmacının da benzer iddialarda bulunma hakkına sahip olmasının muhtemel olduğunu söyledi, "ancak bunların izini sürmek zor. Bazıları artık yurtdışında ve çoğu İngilizce bilmiyor.

İçişleri Bakanlığı, bir davacının tutulduğu her ay için 8.000 £ (10.400 $) ile 10.000 £ arasında ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Ödemeler, bir davacının hukuka aykırı gözaltı sırasında sağlığı gibi faktörlere bağlı olarak artabilir.

Bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: “Söz konusu kişiler yalnızca güvenli bir Avrupa ülkesine gönderilmesini kolaylaştırmak için gözaltına alındı. Kaçma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirlediğimiz benzer bir konumda bulunan kişileri tutuklayabilmemizi sağlamak için Mart 2017'de derhal düzeltici önlem aldık. "

Editör: TE Bilisim