Yasadışı silahlı gruplar, Kolombiya'nın güneybatısındaki Narino bölümünde, Tumaco belediyesinde Awá halkının Inda Sabaleta yerli topraklarına girdi ve 40 kişiyi daha kaçırmanın yanı sıra topluluğun beş üyesini öldürdü.

Kolombiya Ulusal Yerli Teşkilatı (ONIC), Twitter'da yayınlanan bir mesajda "Nariño, Tumaco'daki Awá Halkının Inda Sabaleta Yerli Rezervasyonu'ndaki ciddi durum hakkında" uyarıda bulundu.

Verilen bilgilere göre, "silahlı gruplar arasındaki çatışmaların ortasında 5 yerli insanın öldürüldüğünü, 2 kişinin yaralandığını ve 40 yerli insanın kaçırıldığını" açıkladı.

Bir açıklamada, "José Alvear Restrepo" Avukatlar Kolektifi (CAJAR), Cumartesi gününün erken saatlerinden beri Inda Sabaleta rezervi içindeki Oliver Sinisterra cephesi ile Los Contadores silahlı grubu arasında, bölgeyi tamamen ele geçirmeye çalışan çatışmalar olduğunu bildirdi. .

Sivil toplum örgütünün (STK) basın açıklamasına göre; "Topluluk üyelerinden gelen raporlara göre, ölen beş kişinin cenazeleri henüz kaldırılmamış, yaralılar tedavi edilmemiş." dendi.

Aynı şekilde, tanıklar, Oliver Sinisterra cephesinin iki veya üç küçük, genç, kadın ve yetişkin dahil en az 40 yerli insanı tuttuğunu söyledi.

STK, Kolombiya Başkanı Iván Duque, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisi, Ombudsman, Carlos Camargo ve Başsavcı Fernando Carrillo’yu aradı. "bu topluluğun insan haklarını korumak için gerekli ve acil önlemleri almak gerekir" dedi.

Editör: TE Bilisim