En az bin kişi bu Cuma günü Santiago de Chile'nin merkezinde gösteri yaptı ve ülkeyi sarsan toplumsal protestoların 2.yılı olan 18 Ekim'e çağrı yaptı.

Yürüyüş, sosyal ağlar aracılığıyla çağrıldı ve 25 Ekim 2019'da zirvesinde bir milyondan fazla insanı çeken protesto dalgasının merkez üssü olan başkentteki Plaza Italia'da yoğunlaştı.

Cuma günkü gösteri tezahüratlar, davullar ve müzik eşliğinde son derece barışçıl geçti, ancak bazı barikatlar, sokak yangınları ve araç trafiğinin kesilmesi gerekiyordu.

Katılımcılar, 2019 protestoları sırasında gözaltına alınan kişilerin özgürlüğü için sloganlar attı ve ayrıca ülkenin cumhurbaşkanı Sebastián Piñera'nın istifasını istedi.

18 Ekim 2019'da Şili'nin neoliberal modeline karşı toplumsal patlama, Augusto Pinochet diktatörlüğünün (1973-1990) sona ermesinden bu yana en ciddi protesto dalgası, yaklaşık otuz ölü ve binlerce yaralı bıraktı ve aşırı olaylar nedeniyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Aynı zamanda, Carabineros polis teşkilatından ve Ordudan gelen düzen güçleri sorgulandı ve protestoları bastırmak için baskı uygulamak ve insan haklarını ihlal etmekle suçlandı.

Bir polis operasyonunda öldürülen Mapuche topluluğu üyesi Camilo Catrillanca'nın babası Marcelo Catrillanca, "Burada kan döküldü ve hükümet suçlu olduklarını söylerken halka yalan söyledi. Onlar suçlu değillerdi, sadece farklı düşündüler" dedi.

Bu yüzden halka, halkın yanında olduğumu ve Şili Devletine bir hata yaptığını söylemek için buradayım” dedi.

Protestoları kontrol altına almak için polis terörü.

Uluslararası Af Örgütü tarafından derlenen Savcılık Ofisi ve Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü (INDH) rakamlarına göre, Mart 2021 itibariyle 8.000'den fazla iddia edilen devlet şiddeti mağduru ve 400'den fazla göz travması vakası var.

Şu anda ülkede sürmekte olan kurucu süreç, parlamenterlerin bu sosyal krizi hafifletmek için buldukları siyasi yoldu.

Yeni Magna Carta üzerinde çalışan Kurucu Konvansiyon bu yılın Temmuz ayında kuruldu ve amacı, askeri diktatörlükten bu yana yürürlükte olan ve ciddi eşitsizliklerin kaynağı olarak düşünülen mevcut Anayasanın yerini alacak yeni Anayasayı Mayıs 2022'den önce hazırlamaktır. Protestoların gerçekleştiği yer.

Editör: TE Bilisim