Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana ilk kez Pazar günü Şili sokakları doldu ve milyonlarca insan, vatandaşlar tarafından hazırlanan yeni bir tüzük lehine ülkenin Pinochet dönemi anayasasından kurtulup kurtulamayacağını oyladı.

Yeni bir anayasa, geçtiğimiz yıl Latin Amerika'nın en gelişmiş ekonomilerinden birinde eşitsizlik ve elitizm nedeniyle patlak veren ve o zamandan beri kaynayan şiddetli hükümet karşıtı protestoların temel talebiydi.

Oylama sabah 8'de başladı ve öğlen saatlerinde sandıkların önünde uzun kuyruklar oluştu. Askerler girişi kontrol etti ve katı sağlık önlemleri uyguladı.

Oylama beklentisi yüksek. 71 yaşındaki eski bir hükümet çalışanı olan Maria Luz Navarette, Şili'nin özel olarak işletilen ve çok eleştirilen emeklilik sisteminden aldığı ödemeyi geçindirmek için metroyla başkent Santiago'nun merkez istasyonunda oy kullanmak için seyahat etti.

Değişim lehine oy

Bu akşamı kutlamak için dışarı çıkmaya hazırlanıyorum. Bence birçok insan değişim lehine oy verecek ”dedi. "Her şey değişmeli. Sosyal güvenlik, kültür, vatandaş katılımı, sağlık ... Daha toplumsal bir yaşam sürmenin başka bir yolu var. "

Perakende sektöründe bir iş kadını olan 31 yaşındaki Alejandra, Santiago'nun lüks Vitacura semtinde yeni bir tüzüğü reddetme oyu verdi.

Geçen yıl yaşanan sosyal huzursuzluk ve salgının şirkete çoktan zarar verdiğini söyledi. "Gerçek şu ki, başka bir darbenin işi alt üst edeceğini hissediyorum" diye ekledi.

“Değişiklikler istiyorum ama kademeli olmasını isterim. Şili küçük bir ülke, ekonomiyi etkilemeden bu kadar dramatik değişiklikler yapamayız. "

14,8 milyondan fazla insan oy kullanma hakkına sahip.

Şilililer, yeni bir anayasayı onaylayıp onaylamayacaklarına ve özel olarak seçilmiş bir vatandaşlar organı tarafından mı yoksa bir vatandaşlar ve milletvekilleri karışımı tarafından mı hazırlanacağına karar verebilirler.

Kazanan kampın salt çoğunluğa ihtiyacı var. Kamuoyu yoklamaları yeni bir tüzüğün önemli bir farkla onaylanacağını gösteriyor.

Şili'nin merkez sağ başkanı Sebastián Piñera, sabah erken saatlerde oy kullanması için her türlü ikna yeteneğine sahip insanlara çağrıda bulundu.

Hükümet sözcüsü Jaime Bellolio, gün ortasında sandıkların “yüksek ilgi seviyeleri” kaydettiğini söyledi.

"İlerleme iyi görünüyor," dedi. "Bu, demokratik geleneklerimize göre ülke çapında sakince ve güvenli bir şekilde yapılıyor."

Mevcut anayasa, diktatör Augusto Pinochet'nin yakın danışmanı Jaime Guzmán tarafından 1980'de hazırlandı ve yalnızca ardışık hükümetler tarafından askeri ve yürütme gücünü azaltmak için ince ayarlamalar yapıldı.

Editör: TE Bilisim