Çin'in Sincan bölgesindeki Müslüman azınlıkların kötü durumunu belgeleyen tanınmış kampanyacı Gene Bunin, komşu Kazakistan'a girmesinin yasaklandığını söyledi.

İki ABD ve Rusya vatandaşı olan Gene Bunin, en iyi Sincan'da hapsedilen, gözaltına alınan veya adı bilinmeyen yaklaşık 25.000 kişinin girişlerini içeren Xinjiang Mağdurları Veritabanının kurucusu olarak bilinir.

Amerika Birleşik Devletleri , uzmanların kamplarda ve hapishanelerde bir milyondan fazla insanın hapsedildiğini tahmin ettiği Sincan'da Pekin'in Uygurlara ve diğer çoğunlukla Müslüman Türklere karşı bir soykırım yürüttüğünü söylüyor .

Orta Asya Kazakistan , Pekin'in Sincan'daki çizgisine ayak uydurmuş gibi görünen birkaç eski Sovyet devletinden biridir. Binlerce Kazak'ın, Kazakların Uygurlardan sonra ikinci büyük Türk grubu olduğu Sincan'la aile bağları var.

Bunin, Agence France-Presse'ye ülkeye girmesinin yasaklandığını doğrulayan bir belgenin kopyasını gösterdi. Kırgızistan'dan bir uçuştan sonra Pazar günü Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'ya vardığında belgeyi aldığını söyledi.

Bunin, yetkililerin, 2020'de ayrılmadan önce yaklaşık iki yıl yaşadığı bir ülkeden sınır dışı edilmesi için bir neden sağlamadığını söyledi.

36 yaşındaki Bunin şunları yazdı : "Otoriter cehenneme giden yolda tebrikler Kazakistan."

Geçen yıl Özbekistan'a girmesi de yasaklanan Bunin, geçmişte AFP de dahil olmak üzere birçok yabancı medya kuruluşuyla çalıştı.

Bunin, sınır dışı edilmesinin Sincan'daki çalışmalarıyla bağlantılı olduğundan “%99,9 emin” olduğunu söyledi ve Kazak yetkililerin yerel kampanyacıları gözaltına alarak ve onlara zorluk çıkararak “sürekli olarak Sincan aktivizmini 'temizlediğini'” sözlerine ekledi.

Sınır dışı etme emrinden sorumlu sınır servisini denetleyen Kazakistan güvenlik komitesi, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü AFP'ye dava hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Orta Asya'nın en zengin ekonomisi olan Kazakistan, kendisini Çin'in trilyon dolarlık kemer ve yol girişiminde “toka” olarak görüyor ve petrol ve gaz ihracatı için bir pazar olarak Çin'e güveniyor .

Çin, Washington'un soykırım suçlamalarını reddediyor ve Sincan'daki kamp benzeri tesislerinden mesleki eğitim merkezleri olarak söz ediyor.

Editör: TE Bilisim