CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yayınladığı mesajla Bosna Hersek, Srebrenitsa’da 1995 yılında yaşanan soykırımda hayatını kaybedenleri andı, yaşanan acı olayın bir insanlık trajedisi olduğunu söyledi.

Sındır, “Anneleri, babaları evlatsız; çocukları öksüz bırakan; dünyanın gözü önünde ve Avrupa'nın göbeğinde işlenen; insanlık suçu Srebrenitsa soykırımını, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“BU UNUTULABİLİR Mİ, BU UNUTTURULABİLİR Mİ?”

Srebrenitsa’da yaşanan soykırımın yakın tarihin en utanç verici vahşeti olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, “insanları kimlikleri nedeniyle yargılayan, ölüme mahkum eden, ötekileştiren zihniyete karşı yer, zaman, mekan fark etmeksizin dünyanın dört bir yanında mücadeleyi büyütmeliyiz. Srebrenitsa soykırımın üzerinden 25 yıl geçti. Fakat acısı dün gibi hafızalarımızda taze. 8372 Boşnak sivil, Sırp askerlerce hunharca katledildi. Bu unutulabilir mi, bu unutturulabilir mi? Gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir, daha iyi bir dünya bırakmak istiyorsak, dil, din, ırk, renk, mezhep ayrımı yapmaksızın bir yaşam özlemini ve soykırımın bir insanlık suçu olduğunu çocuklarımıza aşılamalıyız” dedi.

“İNSANLIĞIN YÜREĞİNDE YERLERİNİ ALDILAR!”

Soykırım esnasında ve sonrasında Avrupa’nın sessizliğe büründüğünü ifade eden Sındır sözlerine şöyle devam etti: “1995 yılında Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım katliamı olarak kayıtlara geçti. Soykırımda, BM'in şemsiyesine güvenerek kontrolü altındaki güvenli bölgeye sığınan çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek binlerce Boşnak Müslüman insan BM’nin bölgeyi kontrol eden Hollanda barış gücü askerlerinin bölgeyi Sırp kasaplarına terk etmesi ile yine dünyanın gözü önünde vahşice katledildi. Buna göz yumuldu. Anneleri, babaları evlatsız; çocukları öksüz bırakan; dünyanın gözü önünde ve Avrupa'nın göbeğinde işlenen; insanlık suçu Srebrenitsa soykırımını, unutmayacağız, unutturmayacağız. Srebrenitsa katliamının insanlık onuruna sürülen bir kara leke olduğunu hafızalarımızda hep diri tutacağız. Bu tür soykırımlar bir daha olmasın diye yaşanan acıyı, dökülen gözyaşını, son bulan yaşamları unutturmayacağız. Srebrenitsa’daki yara kapanmadı, kapanmayacak. Srebrenitsa’da katledilen Boşnak kardeşlerimiz katledildikleri günden bu tarafa insanlığın yüreğinde yerlerini aldı. Soykırımın 25. yılında hayatını kaybeden tüm insanları rahmetle anıyorum.”

“TARİH AFFETMEYECEK”

2019 yılında Nobel Edebiyat Ödülünün Srebrenitsa katliamının sorumlusu Sırp savaş suçlusu Miloşeviç’i savunan, Bosna soykırımını inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesini asla kabul etmediklerini söyleyen Sındır, “Nobel Edebiyat Ödülü verenler 2019 yılında insanlık suçuna ortak olmuşlar, acılarımızı tazelemişlerdir. 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna soykırımını inkar eden bir yazara verilmesi asla kabul edilemez. Bu kararla Nobel Edebiyat Ödülü tüm saygınlığını yitirmiş ve soykırım ödüllendirilmiştir. Tarih, soykırımı yapanları da, bu ödülü Peter Handke’ye verenleri de affetmeyecektir” dedi.

Editör: TE Bilisim