Singapur, Hinduların Müslüman çoğunluklu Keşmir'den göçüyle ilgili tartışmalı bir Hint filmini "farklı topluluklar arasında düşmanlığa neden olma potansiyeli" konusundaki endişelerini öne sürerek yasakladı.

"Keşmir Dosyaları", Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve sağcı Hindu milliyetçi takipçileri tarafından övüldü ve bir gişe rekoru kırdı, ancak eleştirmenler, gerçekler ve taraftarların Müslüman karşıtı duygularla gevşek olduğunu söylüyor.

Singapur hükümeti Pazartesi günü medyanın sorgularına yanıt olarak yaptığı açıklamada, "Film, Müslümanların kışkırtıcı ve tek taraflı tasviri ve Keşmir'de devam eden çatışmada zulme uğrayan Hindu tasvirleri nedeniyle sınıflandırma reddedilecek." Dedi.

Açıklamada, "Bu temsiller, farklı topluluklar arasında düşmanlığa neden olma ve çok ırklı ve çok dinli toplumumuzda sosyal uyumu ve dini uyumu bozma potansiyeline sahiptir."

Singapur'un 5,5 milyonluk nüfusu çoğunlukla etnik Çinliler, Malaylar ve Hintlilerden oluşuyor. Güneydoğu Asya şehir devletinin, ırklar arası ve dini uyumu bozmaya yönelik her türlü girişimi cezalandıran katı yasaları vardır.

Çoğu Hindu olan yüz binlerce insan, 1989'da Hindistan yönetimine karşı şiddetli bir ayaklanmanın başlamasının ardından Keşmir'den kaçtı.

170 dakikalık Hintçe dilindeki filmin destekçileri, bunun Keşmir tarihinin sıklıkla gözden kaçan bir bölümüne ışık tuttuğunu söylerken, diğerleri bunu Modi'nin eleştirmenlerinin 2014'te iktidara geldiğinden beri beslediği artan dini kutuplaşmanın kanıtı olarak gördüğünü söylüyor.

Editör: TE Bilisim