Aktivistler, Assange'ın İngiltere hapishanesinden serbest bırakılmasını talep ettiler ve ABD'yi muhbire yönelik suçlamaları düşürmeye çağırdılar.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya İcra Direktörü Christian Mihr Perşembe günü yaptığı açıklamada, İngiltere Julian Assange'ı ABD'ye iade ederse, kararın "dünya çapında basın özgürlüğü için ciddi sonuçları" olacağını söyledi.

Eylemciler İngiltere'yi hapisteki muhbiri serbest bırakmaya çağırırken,  ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin kendisine yönelik suçlamaları düşürmesini talep etti.

Açıklama, İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin bu hafta başlarında ABD'nin iadesini engelleyen karara ilişkin temyiz başvurusunu dinlemeyi kabul etmesinden sonra geldi. WikiLeaks'in 50 yaşındaki kurucusu, ABD'de suçlu bulunursa 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

RSF, Assange davası hakkında ne dedi?

Mihr, İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin ABD'nin Assange'ın iadesine ilişkin temyiz başvurusunu ilerletmesinin "sürpriz olmadığını" söyledi. 

Mihr yaptığı açıklamada, "Julian Assange ilk etapta bu konumda olmamalı" dedi.

WikiLeaks'in hassas askeri ve istihbarat belgelerini yayınlaması, ABD savcılarının Assange'ı 17 casusluk suçlaması ve bir bilgisayarı kötüye kullanma suçlamasıyla suçlamasına yol açtı. 

Mihr, RSF'nin diğer 23 kuruluşla birlikte "Biden yönetiminin temyizden vazgeçmesini ve davayı kapatmasını talep ettiğini" söyledi.

Ocak ayında bir İngiliz yargıç, Assange'ın ABD'ye iade edilemeyeceğine karar vererek, sert Amerikan hapishane sistemi altında tutulursa intihar edebileceğini söyledi.

Assange'ın nişanlısı konuştu

Assange'ın nişanlısı Stella Moris de Biden yönetimini bu hafta suçlamaları düşürmeye çağırdı. 

Moris Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bu geç aşamada bile doğru olanı yapması için doğrudan Biden hükümetine çağrıda bulunuyorum." dedi. "Bu dava bir dakika daha ertelenmemeli. Bu kovuşturmaya son verin, ifade özgürlüğünü koruyun ve Julian'ın evine, ailesinin yanına dönmesine izin verin."

Moris'in Assange'dan iki çocuğu var ve çift , Assange  hapisteyken evlenmek istiyor . 

Assange , Londra'nın yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinde iki yıldan fazla bir süre geçirdi ve kısa süre önce 3 Temmuz'da parmaklıklar ardında 50. doğum gününü kutladı. Nisan 2019'da Londra Metropolitan Polisi tarafından kefaletten kaçtığı için tutuklandı.

WikiLeaks'in kurucusu daha önce 2012'den 2019'a kadar Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yedi yıl geçirmişti. Assange, daha önce cinsel saldırı ve tecavüz suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı İsveç'e iade edilmekten kaçınmak için saklanıyordu. 

İsveç makamları, 2019 yılında Assange tecavüz soruşturmasını düşürdü.

Editör: TE Bilisim