Talep, sızdırılan listede gazetecilerin ve politikacıların da dahil olduğu ve İsrail'in NSO grubunun müşterileri tarafından gözetlenmek üzere seçildiğine inanılan yaklaşık 50.000 telefon numarasını göstermesinin ardından geldi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), bir düzineden fazla devlet başkanını ve yüzlerce gazeteciyi hedef almak için kullanıldığı iddiaları üzerine İsrail'i casusluk teknolojisi ihracatını durdurmaya çağırdı .

Uluslararası bir raporlama çabasına göre, bu haftanın başlarında, İsrail'in NSO Grubunun müşterileri tarafından olası gözetim için seçildiğine inanılan yaklaşık 50.000 telefon numarasının bir listesi sızdırıldı.

RSF genel sekreteri Christophe Deloire , Paris merkezli grubun internet sitesinde Çarşamba günü yaptığı açıklamada , " Hükümetlerin pratikte dünya çapında yüzlerce gazeteciyi ve kaynaklarını izlemek için kullanılan casus yazılımları yüklemesine olanak sağlamak büyük bir demokratik sorun teşkil ediyor" dedi .

Deloire, “İsrail Başbakanı Naftali Bennett'i, koruyucu bir düzenleyici çerçeve oluşturulana kadar gözetim teknolojisi ihracatına derhal bir moratoryum uygulamaya çağırıyoruz” dedi.

NSO'nun amiral gemisi programı Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan cep telefonlarını hackleyerek müşterilerin her mesajı okumasına, bir kullanıcının konumunu takip etmesine ve telefonun kamera ve mikrofonuna dokunmasına olanak tanıyor.

NSO'nun 45 ülkeyle sözleşmesi var ve İsrail savunma bakanlığının anlaşmaları onaylaması gerektiğini söylüyor.

The Guardian, Le Monde ve The Washington Post gibi medya kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, listede yaklaşık 200 gazeteci bulunuyor.

Liste, Paris merkezli kâr amacı gütmeyen bir gazetecilik olan Forbidden Stories ve insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü tarafından haber kuruluşlarıyla paylaşıldı.

Sızan listeye Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere 10 ülkeden rakamlar hakimdi.

Muhtemelen gözetlenenler arasında Pakistan Başbakanı Imran Khan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hintli muhalefet lideri Rahul Gandhi vardı.

NSO sözcüleri, Bennett ve Savunma Bakanı Benny Gantz, Çarşamba günü AFP haber ajansının sorularına yanıt vermedi.

NSO, 850 çalışanı olan bir İsrail teknolojisi devi.

39 yaşındaki CEO'su Shalev Hulio, Salı günü İsrail'in 103FM radyosuna verdiği röportajda, şirketinin toplu gözetleme faaliyetinde bulunduğunu yalanladı.

NSO'nun binlerce telefon numarası listesiyle "bağlantısı" olmadığını söyledi.

'Onlarca ülke' İsrail teknolojisini satın alıyor

Çarşamba günü Bennett, Tel Aviv'deki bir siber konferansta İsrail'in teknolojik hünerini övdü.

“Dünya çapında siber savunmaya yatırılan her 100 doların 41 doları İsrail siber savunma firmalarına yatırıldı” dedi.

Bennett, “Hükümet olarak, ulus olarak kendimizi savunmak zorundayız” diye ekledi.

İsrail teknolojisine olan küresel ilginin güçlü kaldığını ve “düzinelerce ülkenin” siber saldırılara karşı savunma yapan İsrail araçlarını elde etmek için mutabakatlar imzaladığını söyledi.

Salı günü Gantz, İsrail'in yalnızca hükümetlere teknoloji ihracatını "yalnızca suç ve terörizmi önleme ve soruşturma amacıyla" onayladığını söyledi.

İsrail'in konuyla ilgili son yayınları "incelediğini" söyledi.

Editör: TE Bilisim